Yövuorosimulaattori

In Uncategorized by saaressa

Olemme ylittäneet jo puolenvälin matkalla kohti Bermudaa. Samoihin aikoihin tuli täyteen myös 30 000 nm Defyrin mittarissa! Pitkään on Defyr seilannut vesillä ja muutama tuhat mailia tulee vielä lisää Atlantin ylityksestä ennen kotiinpurjehdusta. Juhlistimme pyöreitä maileja hyvällä ruoalla ja kahvilla con Baileys.

Meno on ollut todella leppoisaa, huolimatta siitä, että olemme koko ajan tiukassa kryssissä. Tuulee kohtuullisesti ja aurinko paistaa. Purjehdus on ollut tähän asti sikäli helppoa, että vahtivuoroissa on vain yksi henkilö kerrallaan. Ja koska meitä on viisi, tarkoittaa tämä aivan hurjan pitkiä taukoja vuorojen välissä. Täällä onkin tehty lähinnä nukkumis-, ei niinkään purjehdusennätyksiä.

YÖVUORO-SIMULAATIO

Yksin purjehdittava yövuoro ja Atlantin tapahtumaköyhyys tekevät unimahdollisuuksista huolimatta hereilä pysymisestä vaikeaa, ainakin minulle, jota pahoinvointilaastari väsyttää vielä lisäksi. Jotta pääsisit yövuoron tunnelmaan, kehittelin tässä yövuoroni iloksi yövuoro-simulaation.

1. Mene nukkumaan ilta-seitsemältä, vaikka ei väsytä yhtään. Varmista, että samaan aikaan perhe ja ystävät viettävät mukavaa iltaa viereisessä huoneessa. Pidä huolta, että kuulet kaikki jutut ja vaikka yrität nukkua, oikeasti naurat itseksesi heidän jutuilleen. Välilä voit laittaa makuuhuoneeseesi mopon käyntiin, mieluiten metrin päähän sängystä. Yleensä purjeveneen akut kaipaavat latausta juuri kun menet nukkumaan ja se moottori sijaitsee sängyn vieressä.

2. Pyydä puolisoasi/ystävääsi herättämään sinut viittä vaille puolen yön. Olet juuri saanut unen päästä kiinni ja aivan pihalla. Ei paljon vahtivuorot kiinnosta.

3. Pue vaatteet päälle ja siirry vaikkapa kylpyhuoneeseen, joka saa nyt toimia veneen sijaisena. Ota mukan läppäri, jossa on auki jokin karttaohjelma ja toisena näkymänä musta ruutu. Jos kylpyhuoneen ikkunasta näkyy kaupungin valoja, laita ikkunan eteen musta verho tai lakana. Täälä mitään näe keskellä yötä. Liian lämmin ei saa olla, vaan kylpyhuoneeseen pitäisi rekonstruoida vilpoinen tuuli ja hullu kosteus. Jos sinulla on kylppärissä pehmustettu tuoli tai jopa sohva, muista kastella tyynyt nihkeiksi ennen istumista.

4. No niin, sitten alkaa yövuoron kolmetuntinen. Vähintään vartin välein käy katsomassa lakanalla peitetystä ikkunasta joka suuntaan. Eihän vain näy mitään? Hyvä, ei täälläkään. Sen jälkeen katso google mapsistä näkyykö karttakuvassa lähestyviä laivoja, jotka yrittävät ajaa kylpyhuoneesi päälle. Isot laivat näkyisivät kartalla sinisinä kolmioina. Sitten vaihda läppärillesi musta kuva, joka vastaa tutkakuvaa. Tuijota mustaa ruutua tovi. Ai ei ilmesty laivoja mustaan kuvaan, vaikka kuinka tuijottaa? No ei niitä täälläkään näy kuin aniharvoin. Jatka tätä kolme tuntia, äläkä nukahda!

5. Jos haluat sada fiiliksen yövuorosta, jossa purjehditaan aktiivisesti, voit ripustaa kaksi lakanaa kylppärin kattoon. Käy vähän väliä kiskomassa lakanoita tiukemmalle ja löysemmälle. Tähyile välillä kylpyhuoneen kattoon ja kuvittele katsovasi windexistä tuulen suuntaa. Puhu itseksesi purjehdusläppää, kuten että ”kylläpä tuuli nyt shiftailee hankalasti, miten se tuulee nyt noin vastaisesti, tuuli taitaa kyllä nyt laskea ja miksi hitossa tämä ei kulje kovempaa”. Ja vielä parempi, jos laitat mukaan purjehudsjargonia, kuten vaikkapa kiki, levanki, apparenttituuli, kryssikulma, puksprööti ja skuutti. Jos purjehdussanasta on suomenkielinen versio, älä missään nimessä käytä sitä, joku voi vielä ymmärtää mitä puhut!

6. Jos haluat kokea eteläisemmän Karibian purjehdusta, käy ainakin kerran vuoron aikana pikaisessa suihkussa vaatteet päällä.

7. Kolmelta herätä puolisosi/ystäväsi vahtimaan, ettei kukaan aja kylpyhuoneenne päälle. Hän on herätyksestä taatusti yhtä innoissaan, kuin itse olit puolen yön herätyksestä. Yritä olla solidaarinen ja sanoa että pue vaan rauhassa vaatteet päälle ja ota syötävää, vaikka tekisi mieli huutaa, että ”kannelle ja vähän äkkiä, haluan nukkumaan!” Lopuksi vielä briiffaat seuraavan vahtivuorolaisen. ”Tutkassa ei näy mitään, AISissa ei näy mitään, suunta on sama kuin tässä on ollut jo kolme päivää.”

No oikesti täällä pitää tietty olla tarkkana. Juuri tänään ohitimme melko ison aluksen, jolla ei ollut AIS-lähetintä, vaan se näkyi vain tutkassa. Joten horisonttia ja tutkakuvaa pitää oikeastikin tuijotella. Pääasiallisesti yöt ovat kuitenkin olleet tapahtumaköyhiä ja hyvä niin!

0