Aika mieletön reissu, ajattelin Vene-messuilla, jossa Tapio oli kertomassa maailmanympäripurjehduksestaan. Tässä projektissa ei nimittäin purjehdita pallon ympäri mahdollisimman nopeasti uusimmilla purjeveneillä foilien nostaessa venettä ilmaan, vaan suorastaan päinvastoin. Golden Globe Racessa, johon Tapio osallistuu, purjehditaan Sir Robin Knox-Johnstonin tyyliin. Se tarkoittaa, että veneet ja varusteet ovat samanlaiset kuin 1968 purjehditussa Golden Globe Racessa, jolloin pallo kierrettiin ensimmäistä kertaa ympäri pysähtymättä. Kilpailussa ei ratkaise viimeisimmät tekniset keksinnöt tai shore-tiimien apu, joten ote purjehdukseen taitaa olla hieman seikkailullisempi.
Bon voyage Tapio!
Tapiolla oli perjantaina läksiäiset NJK:lla, jonne mekin hurautimme veneellä katsomaan maailmanympäripurjehduksen paattia ja itse purjehtijaa. Emme olleet suinkaan ainoita, vaan porukkaa oli mukavasti.
Muutama lyhyt puhe pidettiin ja saimme kuulla myös erittäin hyvää musiikkia. Ja NJK:n klubirakennus, se sopi aika hienosti perinteisen purjehduskisan läksiäisten taustalle!
Isä ja tytär. Kamu Stråhlman on suunnitellut Tapion veneen kunnostamisen.
Juhlajuomat ja vene. Kyljet hohtavat valkoisena!
Yksinpurjehdusvene
Tapion Sy Asteria on kilpailun vanhin vene. Hän kävi hakemassa veneen viime kesänä Välimereltä ja purjehti Suomeen suorittaen samalla kilpailuun osallistumisen vaadittavan 2000 mailin yksinpurjehduksen. Sitten paatti menikin talveksi perustavanlaatuiseen muodonmuutokseen kannen osalta. Ihan kaikki asiat eivät olleet vielä kohdillaan ja työ veneen kanssa taitaa jatkua kalkkiviivoille.
Siinä se on! Hätäriki on saanut juhlaliputuksen. Mastoa ei ole vielä laitettu paikalleen.
Pakko sanoa, että 36 jalkainen vene ei näytä mitenkään suuren suurelta NJK:n laiturin muiden veneiden joukossa. Miten tähän paattiin edes mahtuu 9 kuukauden ruoat?
Kiinnityshihna lifelineille kulkee molemmin puolin ”formulakoppia”.
Veneestä huomaa, että siinä on mietitty purjehtijan pysymistä veneen sisäpuolella. Kaiteet ovat korkeat ja kädensijoja on paljon, sekä ulkona että sisällä.
Peräsin on pitkä. Kiinnittämällä jatko-osan, pystyy venettä ohjaamaan suoraan sisältä. Autopilotti ei kuulu varustukseen, mutta tuuliperäsin sentään löytyy.
Sisäänmenossa on suojaava hytti. Portaiden yläpuolelle voi laittaa levyn tuoliksi, jolloin tähystyspaikasta tulee entistä mukavampi.
Kopin saa suljettu vesitiiviiksi.
Tuolla sitten istutaan aaltojen pyyhkiessä veneen yli.
Aurinkopaneelit sallittu. Voisin kuvitella, että Robin John-Knoxton käytti dieseliä virran tuottamiseen? Tällä kertaa käytössä on aurinkopaneelit.
Sisältä vene on askeettinen
Asteria ei ole vielä valmis sisäpuolelta, mutta nyt jo näkee, että se on suunniteltu yksinpurjehdukseen, ei huviveneilyyn. Jos on itse tottunut vähän laveammin varustettuun veneeseen ja isompiin tiloihin, niin saattaa jopa käydä mielessä, että noin 9 kuukautta tässä purkissa voi olla aika pitkä aika.
Kaksi punkkaa molemmin puolin. Myrskypunkat on vielä asentamatta. Huomatkaa varaava lämmitin, aika hieno!
Kipparin navigointipöytä näyttää vähän eriltä kuin mihin nykyään on totuttu.
Yksinkertainen pentteri löytyy heti portaiden vasemmalta puolelta.
Kannella kuultiin veikkauksia purjehduksen kestosta ja ne vaihtelivat 270 – 300 päivän paikkeilla. Se tarkoittaa 8-9 kuukautta yksin merellä. Se on pitkä aika. Kaikki mitä tarvitsee, pitää löytyä veneestä ja omasta taitopakista. Ja jos sitä tarvittua ei ole, niin sillä on sitten pärjättävä. Väsymys mietityttää myös. Olen kaksi kertaa purjehtinut Jaakon kanssa 3 vuorokautta putkeen ja voi jessus miten vaikeaa oli pysyä hereillä. Jossain aamuyön vahtivuorossa oli kaikki kännykät, kellot ja muut herättämässä viiden minuutin välein (olimme melko lähellä rannikkoa, niin ei voinut pitää pidempiä soittovälejä), kuuntelin äänikirjaa, lopulta jumppasin ja silti nukahdin välillä. Kai noin pitkällä matkalla löytää jonkunlaisen rytmin, joka sitten toimii. Helppoa se ei varmasti ole.
Aika hurja reissu on siis tulossa ja aion kyllä seurata sitä tiukasti. Purjehtijat saavat lähettää tervehdyksiä veneestä, jotta me maissa olevatkin pysymme kärryillä. Tapion seikkailua voi seurata Tapio Lehtinen Sailing-facebooksivuilla tai nettisivuilla www.tapiolehtinensailing.fi.
Golden Globe Racen omilla sivuilla on hyvää infoa kilpailusta ja muista osallistujista. Startti on jo 1.7., joten pian päästään seuraamaan tositoimia!
Suotuisia tuulia ja lempeitä aaltoja!
SEURAA SAARIELÄMÄÄ:
Jaa facebookissa