Retkiluistelua Suvisaaristossa

In Talvi by saaressa

Miten nopeasti sää voikaan muuttua! Viime viikonloppuna kävimme vielä retkiluistelemassa ja tänään jäällä on kerros vettä, lumi on sulanut ja rantajäitä huljuttaa korkealle noussut vesi. Palaan blogissa mielelläni retkiluisteluun. Viime viikonloppuna lähdimme Suvisaaristosta Kytön suuntaan. Mukaan lähti myös Nelli, joka oli käynyt aiemmin samalla viikolla luistelemassa melkeinpä samoilla suunnilla. Hän tiesi, että ulkona oli muutamia hyviä jääpaikkoja.

Pyryttää

Lähtö oli aika erilainen kuin edellisellä kerralla matkalla Porkkalaan. Tällä kertaa satoi lunta ja meillä oli vastatuuli ulos mennessä. Toisaalta mielummin kuitenkin näin päin, myötätuulessa olisi sitten kiva liukua kotiinpäin. Kipitimme Saaristokaupan kohdalta Suvisaariston luisteluradalle ja kuin taikaiskusta Oa alkoi juuri auraamaan rataa ja saimme luistella puhdasta jäätä pitkin lähes koko matkan ulos merelle.

Pavenin kohdalla oli vielä pyryttävää postikorttimaisemaa.
Skrinnariporukka luisteli meidän ohi kohti merta. Tässä vaiheessa tuli vielä ihan kunnolla lunta ja näkyvyys oli siinä ja siinä.
Täällä merellä on hienot rantalohkareet!
Kytö

Luistelimme eteenpäin ja lumisadekin loppui hiljalleen. Nellin kehuma uusi jää löytyi ja se oli kyllä upean tasaista pienen lumihunnun alla. Jää oli vain 5cm paksua, joten välillä piti pysähtyä koittamaan, miten se kestää. Etenimme kohti Kytötä ja sen edustaa halkovaa laivaväylää. Päätimme mennä yli. Ei se väylä ihan eniten jäässä ollut, mutta ihan ok.

Uuden jään reunalla.
Joku oli tuonut väylän reunalle Pepsi-tölkin. Tämä ei voinut olla sattumaa, sillä olen pahan luokan PepsiMax-addikti. Tämä tölkki oli kuitenkin tyhjä. Nelli nappasi sen mukaan rinkkaan jäältä kuljeksimasta. Taustalla Kytö.
Södra Kytökäringen.
Hyvä paikka napata pikaisesti eväitä ja tankata vettä.
Takaisin väylän yli. Tsekkasimme sekä MarineTrafficista, että ihan näköhavainnolla koko ajan, ettei laivoja tule ja jäädä laivaväylän väärälle puolelle. Ei näkynyt paatteja.
Jääpurjehtijat

Kotimatkalla törmäsimme jääpurjehtijoiden kisoihin. Satuttiin paikalle 4 min ennen lähtöä. Olihan se pakko jäädä katsomaan ja lähtö oli tosi hienon näköistä! Veneet järjestäytyivät riviin, josta jääpurkkari työnnetään juoksemalla vauhtiin ja hypätään kyytiin. Jessus miten kovaa ne menivät! Mukana oli tosi erilaisia veneitä. Oli upeita puisia paatteja ja uudempia kilpaveneitä.

Viimeiset valmistelut lähtölinjalla.
Tiukka skaba.
Upea puinen jääpurehtija!

Jääpurjehtijoiden lähtöpaikalta luistelimme kotiin Suvisaariston luistelurataa pitkin. Hieno reissu jälleen kerran ja jäällä näkee aina jotain kiinnostavaa. Me menimme kotiin Saaristokaupan kautta. Siellä oli onneksi vielä laskiaispullia, jotka maistuivat 18km luistelun jälkeen!

+3