Jäiden lähdön veikkaus

In Jäätilanne by saaressa

Titti dii! On tullut taas aika selvittää kuka tietää ja kuka arvailee… Jäiden lähtöä nimittäin pitäisi veikata. Jäät lasketaan lähteneeksi, kun meidän laiturista pääsee avomerelle ilman jäiden rikkomista. Pelkkää rännin tekemistä Buster-paralla ei lasketa. Veikkauksen voittajalle on tiedossa mainetta ja kunniaa sekä nimi jäätietäjien listalle.

Paljonko jäätä on nyt?

Kävimme lauantaina kummitytön kanssa mittaamassa jään. Sitähän on vielä aika mukavasti. Vesisade on sulattaneet lunta jään pinnalta ja parin viikon takainen aurinkoinen lämmin viikko ohensi jäitä. Lahjomaton mittakaksikkomme sai jään syvyydeksi noiin 30 cm.

Kummitytön veikkaus jään paksuudesta ei ollut aivan oikella jäljillä.
Poraa poraa…. Kävimme mittaamassa jään kohdasta, jossa ei ole aurattu luistelureittiä.
Hanskasta vasemmalle on jään paksuus. Kyllä se aika tarkkaan on 30cm, väitän. Mutta voi se olla vähän muutakin.
Vielä pari päivää sitten jäätiellä ajettiin traktorilla multaa saareen. Jäätä oli noin 10-13 cm enemmän kuin jäätien ulkopuolella. Tämä kuva on helmikuulta, mutta samalla kuormalla ajettiin myös tämän viikon torstaina.
Historiaa ja jääveikkauksen voittajat

Meidän paikkamme on aika suojaisalla lahdella, joten ihan ensimmäisenä jäät eivät lähde täältä. Kovin pitkää historiadataa en voi antaa, sillä ensimmäinen talvemme saaressa oli 2013 – 2014. Seuraavana vuonna olimme Karibialla purjehtimassa ja jäiden lähtö ei herättänyt uutiskynnystä meille päin. Tässä kuitenkin aiempien vuosien dataa:

  • 2014: Jäät lähtivät 3.4.2014. Veikkausta ei vielä järjestetty, ei ollut koko blogiakaan.
  • 2016: Avointa vettä saatiin 6.4.2016. Veikkauksen voitti Leena K.
  • 2017: Vaikka oli lämpimän oloista, jäät lähtivät vasta 7.4.2017. Veikkauksen voitti nimimerkki Susan.
  • 2018: Kevät oli upea ja kylmä. Jäät lähtivät 19.4. Päivi Y. tiesi polaaripyörteen hidastavan jäiden lähtöä ja oikeassa oli!
  • 2019: Jäät lähtivät 8.4.2019. Tämän tiedon löysi Samuli L. Soukan kristallipallosta.
  • 2020: Veneilimme koko talven. Jäitä ei tullut ollenkaan, mikä oli todella harmillista.
Oma veikkaukseni

Minä veikkaan jäiden lähtöä pääsiäisen jälkeiselle lauantaille 10.4. Siitä alkaa sitten kevät! Kirjoita oma veikkauksesi blogin kommentteihin muutaman päivän sisällä. Päivitän kommentteihin kaikkien veikkaukset, joten siitä on helppo seurata kuka pääsee lähimmäs!

+1