Turks & Caicos – uusi paratiisisaari ja pyykkimuija

In Karibia by saaressa

Saavuimme Turks & Caicosiin puolenpäivän jälkeen Blue Havenin Marinaan. Sisäänmeno satamaan oli aika jännittävä, koska Raymarinen plotterin mukaan kapeaa ränniä ei oltu poijutettu laisinkaan ja Navionicsin mukaan vain puoleen väliin. Soitin Marinaan, josta kerrottiin, että heillä ei ole meidän San Juanissa tehtyä satamavarausta ja että satamaan ajo on helppoa kuin heinän teko. ”Älkää vain ajako sinne koralleihin, jossa vettä on alta metrin”. Kiitos, todella hyvä vinkki. Niinpä minä menin nokkaan tähyilemään. Vesi on täällä niin kirkasta, että oli pakko huutaa välillä Jaakolle paljonko vettä oikeasti on. Visuaalin mukaan arvioisin 2-3 metriä, mutta oikeasti vettä oli puolet enemmän. Lopulta selvisi, että kanava olikin poijutettu loppuun asti, joten Marinaan ajo oli todella helppoa. Ja minkälaiseen Marinaan! Meillä oli käytössä kuntosali, uima-allas ja upea satama-alue.

Näköalat satamasta rämeelle. Hauskaa vaihtelua avomeren sijaan. Tosin huomasimme haittapuolen ensimmäisenä yönä. Moskiitot!!!

Näköalat satamasta rämeelle. Hauskaa vaihtelua avomeren sijaan. Tosin huomasimme haittapuolen ensimmäisenä yönä. Moskiitot!!!

Satamassa purjevene oli harvinaisuus.

Satamassa purjevene oli harvinaisuus.

Satama-alueella oli tällaisia picnic-katoksia. Ihanaa, että oli myös tällaista, eikä vain ajeta jengiä ravintoloihin.

Satama-alueella oli tällaisia picnic-katoksia. Ihanaa, että ei pelkästään ajeta jengiä ravintoloihin! Päätimme heti käyttää katosta omaan illanviettoon.

Mansikat oli tarjouksessa kaupassa ja vihdoin Masan tuoma Möet "Tämä on sitten teidän spesiaalihetkeen!" saatiin avattua arvoisessaan paikassa.

Mansikat oli tarjouksessa kaupassa ja vihdoin Masan tuoma Möet ”Tämä on sitten teidän spesiaalihetkeen!” saatiin avattua arvoisessaan paikassa.

Satman ravintolan pikkuinen illallispaikka palmujen katveessa.

Sataman ravintolan pikkuinen illallispaikka palmujen katveessa. Varsinainen ravintola oli sivumpana.

Uima-altaalta oli upeat näköalat ja esimerkiksi pyyhkeet talon puolesta.

Uima-altaalta oli upeat näköalat ja esimerkiksi pyyhkeet talon puolesta.

Shakkipeli...

Shakkipeli…

...vai pitäisikö sittenkin vähän torkahtaa?

…vai pitäisikö sittenkin vähän torkahtaa?

Sataman ympärillä oli kanavia, joiden varrelle oli rakennettu upeita taloja. Vene oli nostettu ylös. Suomessakin myrkkymaalit jäänevät historiaan jossain vaiheessa. Nostammeko mekin sitten veneen hydraulipumpuilla tai muilla systeemeillä ylös?

Sataman ympärillä oli kanavia, joiden varrelle oli rakennettu upeita taloja. Vene oli nostettu ylös. Suomessakin myrkkymaalit jäänevät historiaan jossain vaiheessa. Nostammeko mekin sitten veneen hydraulipumpuilla tai muilla systeemeillä ylös?

PYÖRÄRETKI SAARELLE

Lähdimme seuraavana päivänä tutkimaan saarta pyörillä. Ensimmäisenä ajoimme Long Beachille, joka oli nimensä veroinen. Hiekkarantaa riitti ja riitti! Vesi oli matalaa todella pitkälle, joten se olisi ollut täydellinen paikka leijalautailun harjoitteluun. Siitä oli kuitenkin turha haaveilla, sillä tuuli on kuollut aivan täysin. Rannalla oli pari tyyppiä leijoilla, mutta heidän leijansa olivat 17m2 ja 21m2, jotka pysyivät juuri ja juuri ilmassa. Meidän 12 neliöistä leijaa ei olisi mitenkään saanut taivaalle. Rannan vesi oli matalauuden vuoksi ihanan lämmintä. Mihin tarvitaan kylpylöitä, kun sellainen oli juuri tässä tarjolla meille!!

Long Beachin upeat hiekkarannat. Ja tietenkin leija!

Long Beachin upeat hiekkarannat. Ja tietenkin leija!

Jaakko menossa Princess Alexandran rannalle. Olimme ajaneet noin 20 kilometria ja olin kuolemaisillani nälkään.

Jaakko menossa Princess Alexandran rannalle. Olimme ajaneet noin 20 kilometria ja olin kuolemaisillani nälkään.

Nälkä oli myös tällä veikolla! Haukka (???!) tähyili taivaalle ja huuteli nälissään vanhemmilleen. Poikasia näkyi kaksi.

Nälkä oli myös tällä veikolla! Haukka (???!) tähyili taivaalle ja huuteli nälissään vanhemmilleen. Poikasia näkyi kaksi.

Ihmiset täällä ovat todella ystävällisiä. Esimerkiksi pysähtyessämme ihmettelemään karttaa, kesti alle minuutin, kun kohdalle pysähtyi auto kysymään tarvitsemmeko neuvoja. Muutenkin autot ovat täällä todella huomaavaisia pyöräilijöille, eikä tarvinnut pelätä henkensä edestä autojen tehdessä hihaa viistäviä ohituksia, kuten Tortolassa. Tietenkin pyörätiet jeesasivat myös, sellaisia ei olekaan näkynyt vielä kertaakaan.

Kaupoissa pyöräparkit! Oikeasti, ensimmäinen kerta!

Kaupoissa pyöräparkit! Oikeasti, ensimmäinen kerta!

RAKASTA PYYKKIKONETTASI!!!

Meillä oli miehekäs pyykkikasa odottamassa pesemistä. Lähes kaikki vaatteemme olivat pesun tarpeessa, samoin kuin kunnioitettava määrä lakanoita ja pyyhkeitä. Lähetin Jaakon satamakonttoriin kysymään miten pyykki täällä hoidetaan ja pyysin, että tsekkaa myös hinnan. Jaakko tuli takaisin ja kertoi, että pyykkäys kyllä järjestyisi. Vaatimattomaan hintaan 4 usd/pauna. Ja siihen päälle vielä sataman ottama välitysmaksu 10%, joten yksi pauna pyykkiä maksaisi 4,40 USD! No hallelujaa! Jos imperiaalit mitat eivät ole tuttuja, niin pauna on suurinpiirtein 0,450 kg ja meillä oli pyykkiä sellainen 12 kiloa. Tämä tarkoittaisi, että saisimme maksaa yli satasen! Perustan tänne välittömästi pesulan, jos tulen tänne pidemmäksi aikaa, sillä emme löytäneet sellaista kaupungista. No, tässä tuli se raja vastaan, jossa Annika alkaa pestä nyrkkipyykkiä. Okei, en lakanoita sentään, mutta muuten…

Törmäsin kylän ravintolan vessassa kylttiin, joka kertoo hyvin suhtautumisestani pyykin pesuun käsin.

Törmäsin kylän ravintolan vessassa kylttiin, joka kertoo hyvin suhtautumisestani pyykin pesuun käsin.

En ole ikinä pessyt nyrkkipyykkiä tälleen urakalla, joten päätin vain imitoida pesukoneen ohjelmia. Kehitin tehokkaan menetelmän, joka perustui pitkiin liotusaikoihin ja pyykin möyhentämiseen. Pesin Defyrin molempien vessojen käsienpesualtaissa yhtä aikaa. Ensin laitoin pyykin kylmään veteen likoamaan ja möyhentelin sitä. Sama juttu toisen pyykin kanssa, jolloin ensimmäinen likoaa. Sitten kuumassa vedessä. Lopuksi huuhtelut. Awesomeness! Neljä pienen pikkuruista ”koneellista” pyykkiä oli puhdasta! Tai jos ei puhdasta, niin ainakin se haisi pyykinpesuaineelta… Koko Defyrin sitlooda oli viritetty täyteen pyykkinaruja pitkin poikin kaiteiden lisäksi.

WP_20150427_12_03_07_Pro

Turks & Caicos on aivan upea paikka, mutta hinnoittelu on kyllä osittain lähtenyt ihan lapasesta. Tullaukset maksoivat kaikenkaikkiaan 145 USD, mikä on tähän astinen ennätys. Seuraava ennätys tulee Bahamalla, joka on vielä kalliimpi. Satamamaksu on tähän mennessä kallein, mutta ARC:n myötä saamme ekan yön ilmaiseksi ja 15% alennusta, joten ei ihan mahdoton meininki. Kaupassa kannattaa vähän katsoa mitä ostaa. Jotkut asiat ovat Suomi-hinnoissa, mutta aika moni on myös sen yli. Vai miten olisi vaikka litra tavallista mehua 5,5 USD tai Lindtin suklaalevy 7 USD (jäi ostamatta jopa minulta!).

Jos joskus tuntuu, että hedelmät ovat Suomessa kalliita, niin kaikki on suhteellista. Miten olisi vaikka kiivit 1,5 USD/kpl?

Jos joskus tuntuu, että hedelmät ovat Suomessa kalliita, niin kaikki on suhteellista. Ensin ne näyttää täälläkin ok:lta, kunnes huomaat, että nämä eivät ole kilohintoja. Miten olisi vaikka kiivit 1,5 USD/kpl?

Hinnoista huolimatta Turks & Caicosiin kannattaa meidän mielestä ehdottomasti tulla käymään! Täällä on jotenkin sopivasti kaikkea. Upeita rantoja, jotka olivat lähes autioita. Mutta kuitenkin kylässä oli kauppoja ja useampia ravintoloita, joista sitten voi hakea vähän elämää. Tavallaan tämä oli sekoitus sekä Barbudaa, jota rakastin sekä vilkkaampaa elämää. Me olemme täällä niin vähän aikaa, että ehdimme katsella vähän ympärillemme vain tässä saaressa. Turks & Caicos muodostuu useammasta saaresta. Monta upeaa asiaa jää näkemättä, jälleen kerran. Alkaa tuntua siltä, että vinkkimme Karibian purjehdusta miettiville on viettää täällä useampi vuosi!

0