Kasvimaa merellä

In Arki saaressa, Puutarha by saaressa

Noin pääsääntöisesti on todella kiva seurata luonnossa tapahtuvia juttuja, kuten eläinten touhuja tai auringon nousuja. Mutta siinä vaiheessa, kun nämä ilmiöt uhkaavat kasvimaatani, niin silloin mennään rajan yli! Vaikkapa myyrät. Ei minulla periaatetasolla ollut mitään niitä vastaan, kunnes ensimmäisenä kasvimaa-kesänäni nostin syksyllä muutamia ensimmäisiä porkkanoita ja niistä oli jokaisesta nakerrettu pieni pala pois. Kävin välittömästi Bauhausissa ostamassa 10 loukkua ja viritin ne kasvimaan ympärille. Peurojen vierailun jälkeen kävimme öisellä karkotusreissulla koiran kanssa, tosin emme kyllä nähneet peuroista vilaustakaan.

Mutta nyt minulla on astetta juonikkaampi vierailija. Tai ainakin massavampi. Nimittäin merivesi on päätänyt pistää ranttaliksi takapihan lisäksi myös kasvimaallani.

Tulin eilen illalla kotiin työkaverin glögi-illasta ja kovin tuuli oli jo laantunut. Jo mantereen päässä näki, että vesi oli aika korkealla. Kotona sen sitten huomasi kunnolla, kun lähdimme koirien kanssa kiertämään tonttia, joka oli jonkin verrankin pienempi kuin aikaisemmin. Onneksi olin kotona jo ennen kymmentä, sillä pääsin heti pelastelemaan erilaisia tavaroita pitkin tonttia. Sanomattakin lienee selvää, että Jaakko oli taas poissa, kun piti kahlailla meressä hakemassa tavaroita turvaan. En käsite, miten hän onnistuu ajoittamaan nämä poisttaolot näin kätevästi!

Kivisilta pikkusaareen oli hävinnyt kokonaan veden alle.

Kivisilta pikkusaareen oli hävinnyt kokonaan veden alle.

Alan ymmärtää miksi salaattipaatin takalaidassa ei tänä vuonna millään kasvanut salaatti. Luulenpa, että maa on hieman suolaantunut...

Alan ymmärtää miksi salaattipaatin takalaidassa ei tänä vuonna millään kasvanut salaatti. Luulenpa, että maa on hieman suolaantunut…

Kasvilaatikot olivat käytännössä veden täyttämiä... Vasemmalla takana olevassa lavassa on kolme lavankaulusta päällekkäin, joten sitä laatikkoa vesi ei aivan peittänyt.

Kasvilaatikot olivat käytännössä veden täyttämiä… Vasemmalla takana olevassa lavassa on kolme lavankaulusta päällekkäin, joten sitä laatikkoa vesi ei aivan peittänyt. Muut lilluivat merivedessä. aamulla selvisi, että merivesi oli vienyt mukanaan osan mullasta ja luulenpa, että syyskylvö ei mennyt ihan nappiin… Kuvassa on siis kuusi kasvilavaa!

Aamulla vesi oli jo laskenut. Korkeuseron näkee veden rannalle tuomista kaisloista.

Aamulla vesi oli jo laskenut. Korkeuseron näkee veden rannalle tuomista kaisloista.

Takapihasta saisi nyt jäädytettyä upean luistinradan!

Takapihasta saisi nyt jäädytettyä upean luistinradan!

Koirat olivat mukana tutkimusretkellä.

Koirat olivat mukana tutkimusretkellä.

Vaikka vesi oli jo laskenut niin, että kasvilavojen ylimmät laatikot olivat näkyvillä, vaikutti laitos silti siltä, kuin minulla olisi kasvimaa merellä.

Vaikka vesi oli jo laskenut niin, että kasvilavojen ylimmät laatikot olivat näkyvillä, vaikutti silti siltä kuin minulla olisi kasvimaa merellä.

Huomenna pitäisi alkaa toinen rivakka tuulenpuuska, joka nostaa meriveden ennusteen mukaan aivan yhtä korkealle, katsotaan!

0