Jää yllättää

In Borderterrieri, Jäätilanne by saaressa

Jouluaatto saaressa oli lämmin. Aurinko paistoi ja fiilis oli todella erehdyttävästi keväinen. Jaakko otti aamukahvit rantaan ja minä istutin samalla syyskylvönä porkkanaa, pinaattia, palsternakkaa ja salaattia. Oli aivan kuin olisimme tehneet keväisiä pihahommia. Koirat leikkivät ja pentukin on saanut jo sen verran jalkoja, ettei se jää aivan heti jälkeen. Aurinko värjäsi koirien turkit keväisen punaisiksi.

Syyskylvöt aattona. Hullua!

Syyskylvöt aattona. Hullua!

Musta pantteri hyökkää... Koirilla oli hurjat Joulu-tsembalot.

Musta pantteri hyökkää… Koirilla oli hurjat Joulu-tsembalot.

...mutta malttoivat ne vähän nauttia auringostakin.

…mutta malttoivat ne vähän nauttia auringostakin.

Joulupäivänä lähdimme matkailemaan pitkin poikin; Riihimäen ja Turun kautta lumiselle Rukalle. Edellisenä iltana joulupukki oli aivan höpsähtänyt ja toi minulle SUP-laudan. Olimme ajatelleet testata sitä aamulla joulupäivänä ennen reissuun lähtöä, mutta luonto päätti toisin. Keli oli harmaa, vettä vihmoi taivaalta ja tuuli reippaasti. Siinä jäi suppailu-testit seuraavaan kertaan reissuun lähdön takia. Totesin vain, että ehtiihän tätä testata reissun jälkeenkin, sillä jäitähän EI ole tulossa. Kymmenen päivän sää näytti muutamana päivänä mitätöntä pakkasta. Ja sitä paitsi oli ollut niin lämmintä pitkään, ettei meri mitenkään ehtisi jäätyä alle viikon reissussa. Ei vaan ehdi.

LUMIMAISEMISSA RUKALLA

Oulun jälkeen alkoivat lumisemmat maisemat ja näimme matkalla pari heijastimella merkittyä poroakin. Mutta voi pojat, että perillä oli kaunista! Yövyimme ystävien luona ja aika on kulunut syöden ja ulkona liikkuen. Hauvatkin pääsivät hiihtämään järven jäälle.

Rukalla päästiin lumille. Järven jäällä pääsi koiratkin ottamaan vauhtia!

Rukalla päästiin lumille. Järven jäällä pääsi koiratkin ottamaan vauhtia!

Sompa-pennun mielestä Sompa oli todella mielenkiintoinen...

Sompa-pennun mielestä Sompa oli todella mielenkiintoinen…

Jaakko ja kaverit kävivät kiipeilemässä tunturille puhtaita laskulumia etsien. Tässä ollaan menossa ylöspäin ensimmäisen päivän auringon pilkahduksen aikaan.

Jaakko ja kaverit kävivät kiipeilemässä tunturille puhtaita laskulumia etsien. Tässä ollaan menossa ylöspäin ensimmäisen päivän auringon pilkahduksen aikaan.

JÄÄTÄ NÄKYVISSÄ

Facebookia on toki pitänyt selata ja sieltä huomasin ensimmäistä kertaa, että merelle on tullut jäätä. ”Eihän se nyt voi vielä oikeaa jäätä olla…”, ajattelin. ”Jotain pientä riitettä.” Seuraavana päivänä luin toisen päivityksen, josta selvisi, että jäätä on jo enemmänkin ja säätiedot kertoivat 10 päivän ennusteessa huomattavasti kylmemmistä päivistä, kuin reissuun lähtiessä.

No tämähän sattui mukavasti. Pikku-busterimme oli sataman laiturissa suojan puolella, joka jäätyy ensimmäiseksi ja näytti siltä, että jää oli kovaa vauhtia paksuuntumassa sen verran, että Busterilla ei saisi enää väylää rikottua. Ystävämme Micke kävi sitten vilkaisemassa Busteria ja totesi sen istuvan aika hyvin jäissä. Micke on oikea saaristolainen, joka ymmärtää jäästä ja vähän kaikesta meitä enemmän. Hänen vinkkinsä oli, että annetaan Busterin olla laiturissa vielä jonkin aikaa, että jää kestää miehen ja sitten sahataan se irti jäästä ja nostetaan ylös. Kuulostaapa tosi helpolta, meillähän ei ole edes traileria, hehheh… Mietin myös, että miten pääsisimme saareen, jos sinne ei pääse veneellä ja toisaalta jää ei ole vielä kovin vahvaa, sillä kaikki jäissä kulkemiseen liittyvät varusteemme olivat tietenkin jään toisella puolella saaressa. No, aina jotain keksii ja olosuhteet ehtivät muuttua vielä moneen kertaan.

SE SIIRTYY SITTENKIN

Eilen aamulla Jaakko näytti minulle tekstiviestiä, jossa oli kaksi kuvaa. Tuuli oli sekoittanut jäitä ja Micke oli käynyt hinaamassa Busterin meidän kotilaituriin. Siellä se nököttää! Ihan ihme, miten ihania ihmisiä on olemassa!

Nyt katsomme silmä tiukassa säätietoja. Pakkasta kyllä tulee, mutta idästä tuulee aika reippaasti, joten tuurilla vesi on vielä auki, kun tulemme kotiin ja saamme siirrettyä veneellä toivottaman suuren matkakuormamme saareen. Katsotaan kuinka käy!

Hyvää Uutta Vuotta 2016 kaikille!

0