Jää yllättää

In Borderterrieri, Jäätilanne by saaressa14 Comments

Jouluaatto saaressa oli lämmin. Aurinko paistoi ja fiilis oli todella erehdyttävästi keväinen. Jaakko otti aamukahvit rantaan ja minä istutin samalla syyskylvönä porkkanaa, pinaattia, palsternakkaa ja salaattia. Oli aivan kuin olisimme tehneet keväisiä pihahommia. Koirat leikkivät ja pentukin on saanut jo sen verran jalkoja, ettei se jää aivan heti jälkeen. Aurinko värjäsi koirien turkit keväisen punaisiksi.

Syyskylvöt aattona. Hullua!

Syyskylvöt aattona. Hullua!

Musta pantteri hyökkää... Koirilla oli hurjat Joulu-tsembalot.

Musta pantteri hyökkää… Koirilla oli hurjat Joulu-tsembalot.

...mutta malttoivat ne vähän nauttia auringostakin.

…mutta malttoivat ne vähän nauttia auringostakin.

Joulupäivänä lähdimme matkailemaan pitkin poikin; Riihimäen ja Turun kautta lumiselle Rukalle. Edellisenä iltana joulupukki oli aivan höpsähtänyt ja toi minulle SUP-laudan. Olimme ajatelleet testata sitä aamulla joulupäivänä ennen reissuun lähtöä, mutta luonto päätti toisin. Keli oli harmaa, vettä vihmoi taivaalta ja tuuli reippaasti. Siinä jäi suppailu-testit seuraavaan kertaan reissuun lähdön takia. Totesin vain, että ehtiihän tätä testata reissun jälkeenkin, sillä jäitähän EI ole tulossa. Kymmenen päivän sää näytti muutamana päivänä mitätöntä pakkasta. Ja sitä paitsi oli ollut niin lämmintä pitkään, ettei meri mitenkään ehtisi jäätyä alle viikon reissussa. Ei vaan ehdi.

LUMIMAISEMISSA RUKALLA

Oulun jälkeen alkoivat lumisemmat maisemat ja näimme matkalla pari heijastimella merkittyä poroakin. Mutta voi pojat, että perillä oli kaunista! Yövyimme ystävien luona ja aika on kulunut syöden ja ulkona liikkuen. Hauvatkin pääsivät hiihtämään järven jäälle.

Rukalla päästiin lumille. Järven jäällä pääsi koiratkin ottamaan vauhtia!

Rukalla päästiin lumille. Järven jäällä pääsi koiratkin ottamaan vauhtia!

Sompa-pennun mielestä Sompa oli todella mielenkiintoinen...

Sompa-pennun mielestä Sompa oli todella mielenkiintoinen…

Jaakko ja kaverit kävivät kiipeilemässä tunturille puhtaita laskulumia etsien. Tässä ollaan menossa ylöspäin ensimmäisen päivän auringon pilkahduksen aikaan.

Jaakko ja kaverit kävivät kiipeilemässä tunturille puhtaita laskulumia etsien. Tässä ollaan menossa ylöspäin ensimmäisen päivän auringon pilkahduksen aikaan.

JÄÄTÄ NÄKYVISSÄ

Facebookia on toki pitänyt selata ja sieltä huomasin ensimmäistä kertaa, että merelle on tullut jäätä. ”Eihän se nyt voi vielä oikeaa jäätä olla…”, ajattelin. ”Jotain pientä riitettä.” Seuraavana päivänä luin toisen päivityksen, josta selvisi, että jäätä on jo enemmänkin ja säätiedot kertoivat 10 päivän ennusteessa huomattavasti kylmemmistä päivistä, kuin reissuun lähtiessä.

No tämähän sattui mukavasti. Pikku-busterimme oli sataman laiturissa suojan puolella, joka jäätyy ensimmäiseksi ja näytti siltä, että jää oli kovaa vauhtia paksuuntumassa sen verran, että Busterilla ei saisi enää väylää rikottua. Ystävämme Micke kävi sitten vilkaisemassa Busteria ja totesi sen istuvan aika hyvin jäissä. Micke on oikea saaristolainen, joka ymmärtää jäästä ja vähän kaikesta meitä enemmän. Hänen vinkkinsä oli, että annetaan Busterin olla laiturissa vielä jonkin aikaa, että jää kestää miehen ja sitten sahataan se irti jäästä ja nostetaan ylös. Kuulostaapa tosi helpolta, meillähän ei ole edes traileria, hehheh… Mietin myös, että miten pääsisimme saareen, jos sinne ei pääse veneellä ja toisaalta jää ei ole vielä kovin vahvaa, sillä kaikki jäissä kulkemiseen liittyvät varusteemme olivat tietenkin jään toisella puolella saaressa. No, aina jotain keksii ja olosuhteet ehtivät muuttua vielä moneen kertaan.

SE SIIRTYY SITTENKIN

Eilen aamulla Jaakko näytti minulle tekstiviestiä, jossa oli kaksi kuvaa. Tuuli oli sekoittanut jäitä ja Micke oli käynyt hinaamassa Busterin meidän kotilaituriin. Siellä se nököttää! Ihan ihme, miten ihania ihmisiä on olemassa!

Nyt katsomme silmä tiukassa säätietoja. Pakkasta kyllä tulee, mutta idästä tuulee aika reippaasti, joten tuurilla vesi on vielä auki, kun tulemme kotiin ja saamme siirrettyä veneellä toivottaman suuren matkakuormamme saareen. Katsotaan kuinka käy!

Hyvää Uutta Vuotta 2016 kaikille!

0

Comments

 1. Heippa! Borderikuvan perässä ”eksyin” blogiisi. Hienoja, tunnelmallisia kuvia ja ihanat koirat ❤️ Itselläni on myös ollut borderi ja Sompa-pennun kuvan myötä pentukuumeeni yltää taas korkealle 😃 Mukavaa alkanutta uutta vuotta teille!

  1. Author

   Oi, borderit ovat kyllä niin hauskoja! Jos haluat lisää liekkiä pentukuumeeseen, voi blogia selata vähän taaksepäin. Silloin meillä oli melkein viikon ajan kaksi pikkupentua. Sompa ja lisäksi hänen veljensä oli kylässä. 🙂

 2. Kyllä täällä rannikolla aika hyvin just nyt pakastaa… Mekin kävimme nostamassa alkuviikkosta veneen ylös. Miten muuten kuljette kelirikon aikaan saaresta? Tai oikeastaan kiinnostaa, että onko teillä sellaiset työt, ettei tarvitse välttämättä kulkea, jos reitti ei ole auki tai jäätä pitkin ei vielä pääse?

  1. Author

   Ajellaan juuri kotiinpäin ja selvitellään onko meilläkin jäätä. Suppailemaan ei ainakaan taideta päästä! 😀 Me käymme molemmat päivittäin töissä mantereella. Meillä on aika lyhyt matka mantereelle, joten mitään hydrokopteria tai muuta ei ole hommattu. Menimme kelirikossa yli e-jollalla. Sitä vedettiin perässä ja virtapaikan yli meloen. Mutta silloin oli aika helppo talvi, hyvä teräsjää ja sitten avoin vesi, ei mitään pettävää sohjoa. Saas nähdä mitä luonto tarjoilee tänä talvena! 😀

   1. Todella yritteliästä 🙂
    Kuinka pitkä matka se on? Oletteko koskaan mitanneet?

 3. Ihania kuvia Lapista…Meillä on kakkoskoti saaressa ja vietämme täällä paljon aikaa.Onneksi tosiaan nyt on tuullut paljon…jolloin pakkasista huolimatta ei jäätä pääse syntymään…Mukavaa uuttavuotta!!tv.saaristo -ja lapinhullu 😊

  1. Author

   Siinä on kyllä kaksi upeinta palaa Suomen luontoa; Lapin ja saariston maisemat. Niihin kelpaa hullaantua! Ihania talvikelejä ja uuden vuoden seikkailuja teille saareen!

 4. No hemmetti. Pidän peukkuja, että ongelmat jäiden kanssa kääntyy parhain päin.

  Kivoja tunnelmakuvia, on varmasti ollut ihana Lapin reissu <3 Hyvää tätä vuotta Annika!

  1. .. ja jee, onnistuin viimein kommentoimaan tänne! En tajua miksi melkein kaikki selaimeni bugaavat teidän blogin kommentointilomaketta. Mutta nytpä tiiän mitä kautta onnistuu, joten palataan taas 🙂 🙂

   1. Author

    Aika jännä, mikähän lomakkeessa tökkii… No mutta pääasia että toimii taas ja kiva kun käyt lukemassa! 🙂

  2. Author

   Kiitos, ihanaa Uutta Vuotta myös sinulle! Nämä jääjutut eivät ole ehkä niinkään ongelmia, ellen sitten itse huolehtimalla ja pohtimalla tee niistä sellaisia! 🙂 Suunnittelulla ja sopivalla varovaisuudella hommat menee yleensä parhain päin! Nyt vain suunnittelu jäi vähän vähemmälle… 😉

 5. Waude…ehkä olen ihan kateudesta soikeana, kun pääsitte kunnon lumille Rukalle! 🙂
  Me olemme olleet kahtena edellisenä jouluna Lapissa, mutta nyt olimme kuitenkin hieman valkeassa Pohjois-Karjalassa.

  Lapin tunturit ja saaristo…niissä on jotain yhtä ainutlaatuisen upeaa!!!
  🙂

  1. Author

   Totta ja tuntui heti niin talvelta ja Joululta, kun päästiin pohjoiseen. Ja ihanaa on ollut paluunkin jälkeen, kun ollaan saatu etelään lunta ja jäätä! Vuodenajat on kyllä mahtava rikkaus, vaikkei loskakelit olekaan suosikkejani. 🙂

Jätä terveiset saareen!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.