Syksyn satoa kasvimaalta

In Aurinko, Kasvimaa, Syksy by saaressa5 Comments

Vaikka moni juttu kasvimaalla onkin jo lakannut kasvamasta tai kuollut pois, olen päässyt keräämään myös satoa. Tomaattien viljely vaikutti aluksi todella raivostuttavalta touhulta, kun ensin ei tapahtunut mitään ja sitten sen jälkeenkään ei näyttänyt tapahtuvan mitään. Mutta nyt kun sato kypsyy, olen aivan rakastunut pikku-kasveihini! Satoisin ja helpoin kasvatettava on ollut amppelitomaatti. (Niin, minulla kasvoi neljää eri lajiketta tomaattia. Yhtään ei ollut liioittelua!) Jatkossa en usko mihinkään siemenpussiin, jossa sanotaan, että tämä kasvi ei tarvitse tukea. En tietenkään tukenut noita kasvihuonetomaatteja, jotka venähtivätkin sitten niin pitkiksi, että ne lakosivat pitkin maita ja mantuja bambu-tukikepeistä huolimatta. Amppelitomaatti pysyi järkevän kokoisena, sen voisi ottaa vaikka sisälle kypsyttämään loppuja tomaatteja. SavedPicture-201491781717.jpg Amppelitomaatti kasvoi ämpärissä ja tuo satoa todella hienosti! Olemme syöneet jo neljät mozzarella-salaatit tomaattipuskistamme. SavedPicture-20149178179.jpg Porkkanat alkavat kypsyä! Maasta saa vetää popsittavaksi jo aika kivan kokoisia porkkanoita. Lyhyitähän nuo ovat, mutta herkullisia! SavedPicture-20149178175.jpg Minttu ja lehtikaali ovat matkalla aamusmoothieen. SavedPicture-201491781659.jpg Jostain luin, että lehtikaalia voi poimia ensipakkasiin asti. Kohta pitää miettiä myös säilömistä, sillä jonkun sääkartan mukaan pakkaset tulevat aika pian! SavedPicture-201491781648.jpg Hmm… Ymmärrän nyt mitä tarkoittaa ”multaaminen” ja miksi purjon kohdalla sanottiin, että niin pitäisi tehdä. Kovin ovat lyhyitä ne purjopätkät. Mutta toisaalta olen tosi iloinen, että ovat kasvaneet näinkin hyvin. Purjot on kasvatettu siemenestä ja kun laitoin ne maahan, näyttivät ne lähinnä todella surkeilta rääpäleiltä, jotka menehtyisivät hetkenä minä hyvänsä. Tapasin viime viikonloppuna kaverimme, joka oli ollut kylässä meillä vuosi sitten alkukesästä. Hän maalaili silloin, kuinka ihanat kasvimaat saisin saareen. Olin vain nauranut ja sanonut, että kasvimailla kökkiminen ei ole minua varten ja että en t-o-d-e-l-l-a-k-a-a-n laita mitään muuta kasvamaan kuin punaviinimarjoja! Ööö… Hups! SavedPicture-201491781632.jpg Pakollinen aamukuva. Meren pinnalta muodostuva usva on upean näköistä ja olemme saaneet ihailla sitä jo monena aamuna.

0

Comments

    1. No sehän on kätevä kasvi ja vielä monipuolinenkin! Lehtikaali on kyllä niin terhakkaan oloinen, että voi hyvin kuvitella, että se kestää vähän kaikenlaista. Esimerkiksi minun ”hoitoa”. 🙂

  1. Ohhoh, näyttääpä herkulliselta!

    Lehtikaali on muuten oikeasti tosi monikäyttöinen ja toimii smoothieiden lisäksi tosi monissa eri jutuissa. Ja kestää paistamistakin jonkun verran.

  2. Wokeissa olen sitä lähinnä käyttänyt smoothieiden lisäksi. Ystäväni kertoi, että se on myös todella herkullista keitoissa. Eipä tullut mieleen! Täytyy metsästää jostain resepti.

Jätä terveiset saareen!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.