Ahtojäitä viidentoista vuoden takaa

In Jäätilanne by saaressa

Meidän saarinaapurit kävivät kylässä eilen ja toivat mukanaan todella hienon tuliaisen! Vuonna 1999 jäiden sulaessa sattui kevätmyrsky puhaltamaan kaakosta. Se tarkoitti sitä, että lahden jäät kasautuivat meidän rannalle. Naapurit kävivät kuvaamassa jääröykkiöitä ja toivat mukanaan valokuvan viidentoista vuoden takaa! Valokuvassa ei kuulemma oikein edes näy, miten paljon jäitä oli ja myös jäälohkareiden paksuus näyttää vaatimattomammalta. Jään voima kuitenkin näkyy rannassa olevien mäntyjen rungoissa, niistä on kaarnat kuoriutuneet isolta alueelta. Naapurit veikkasivat silloin, että männyt eivät selviä hengissä.

Ahtojäät vuonna 1999

Aamuaurinko värjäsi puut myös 15 vuotta sitten kauniilla värillä!

Kävin heti aamulla kuvaamassa rantaa samasta kohtaa. Männyt olivat selvinneet hengissä. Kuvan keskellä oleva pikkuinen tammi on vähän vankistunut, mutta yläkuvan pieni koivu tammesta vasemmalle on aivan yhtä riu’un näköinen nyt kuin 15 vuotta sitten. Se ei taida menestyä tuuheiden mäntyjen peitossa. Kuvan oikealla laidalla olevat kaksi mäntyä ovat kallistuneet vuosi vuodelta. Niistä kuuluu tuulella aika uhkaavaa natinaa, saapas nähdä kuinka kauan kestävät. Taustalla oleva tuuhea kuusi oli vielä terve edellisessä kuvassa, nykyään sen latva on kuollut jo pitkältä alueelta.

20141030 Ranta aamuauringossa.jpg

Koiralla on taas hyvä suojaväri!

SavedPicture-2014103020254.jpg

Rungosta näkyy jään jäljet vielä monen vuoden jälkeen.

Jääkasat eivät ole koskaan tuon jälkeen nousseet noin korkealle. Tuossa kohdassa on siis normaalille rantaviivalle noin 20 metriä. Viime vuonna jäät sulivat ihan kiltisti pois, ja pakko myöntää, ei käynyt mielessä, että kevät voisi näyttää myös tältä. Mielenkiintoista nähdä mitä kaikkea luonto heittää eteen tulevina talvina!

0