Kotimatka alkaa

In Atlantti, Bahama, Purjehdus by saaressa

Viimeistään nyt täytyy myöntää, että Karibian purjehdukset ja ihanuudet on nyt koettu. Kotimatkamme kohti Eurooppaa alkaa näillä näkymin loppuviikosta, ehkä jo perjantaina, jos säämallit pysyvät vielä sopivina. Miehistömme tipahtelee Nassauhun yksi päivässä. Ossi saapui tiistaina, Ville keskiviikkona ja torstaina Nina tulee veneelle. Meitä on ensimmäiselle pätkälle yhteensä viisi. Varsinaiselle Atlantin ylitykselle saamme vielä vahvistukseksi Heikin.

Kaiken kaikkiaan matkaa kertyy 3 800 merimailia. Tutummissa mittayksiköissä matka on hieman yli 7 000 kilometriä. Linnuntietä 7 000 kilometriä olisi vaikkapa Helsingistä Intian eteläkärkeen. Onneksi reissua ei tarvitse purjehtia yhtä soittoa, sillä matkamme varrelle osuu muutamia saaria. Atlantin ylitys kotiinpäin muodostuu kolmesta siis osasta.

BAHAMAT – BERMUDA 800NM

Ensimmäisenä purjehdimme Bahamalta Bermudalle. Matkaa on hieman yli 800 merimailia ja perille pitäisi päästä alle kuudessa päivässä. Niinpä olemme Bermudalla noin 15.5., jos pääsemme lähtemään perjantaina ja kaikki sujuu suunnitelmien mukaan.

Bermudalla liitymme ARC Europeen. Oikeasti ARC lähtee joko Nanny Caysta BVI:ltä tai Portsmouthista USA:sta ja ensimmäinen pysäkki on Bermudalla. Bermuda on siis ensimmäinen paikka, jossa fliitti tapaa ensimmäisen kerran toisensa. Bermudalla meillä on kaikenlaista ARC:n järjestämää tekemistä, kuten saareen tutustumista, rommi-maistajaisia ja tietenkin myös ARC:n turvatarkistus. ARC Europessa on mukana noin 50 venettä, mikä on huomattavasti marraskuun kisaa pienempi porukka. Toisaalta mukava puoli tässä on, että muihin tutustuu paremmin ja tunnelma oli ainakin viime vuonna katossa! Bermudalla vietämme viikon ennen lähtöä Atlantin yli.

BERMUDA – AZORIT 1800NM

Pisin matka Atlantin ylitykselle on Bermudan ja Azorien väli. Merimaileja kertyy suoraa tietä 1800 ja risat päälle. Matka taittuu alle kahdessa viikossa maalipaikkaan Hortaan. Mielenkiintoista nähdä miten pitkä ylitys sujuu vähän märemmässä ja potentiaalisesti kovemmassa kelissä, kuin marraskuun ylitys. Tämän jälkeen tuntee varmasti ylittäneensä Atlantin… Azoreilla miehistöstämme jää pois Heikki, Ossi ja Nina. Jatkamme Villen kanssa eteenpäin ja näillä näkymin saamme Villen kaverin, Laurin mukaan viimeiselle pätkälle.

Azoreilla ARC on järjestänyt ohjelmaa, kuten palkintojenjaon ja tutustumista Azorien eri saarille. Purjehdimme joukolla ensin Hortasta Terceiralle 7.6., sitten 9.6. Ponta Delgadalle ja lopuksi 12.6. Santa Marialle. Virallinen ARC lähtee 14.6. kohti Portugalia.

Santa Marian satama viime vuoden keväällä.

Santa Marian satama viime vuoden keväällä.

Defyrin miehistö muutamaa tuntia ennen kuuden päivän purjehduksen päättymistä Portugalin Lagosiin. Isälle ja siskolle saapuminen maihin tarkoitti matkan päättymistä, meille matkan alkamista.

Defyrin miehistö 2014 muutamaa tuntia ennen kuuden päivän purjehduksen päättymistä Portugalin Lagosiin. Isälle ja siskolle saapuminen maihin tarkoitti matkan väliaikaista) päättymistä, meille matkan alkamista.

AZORIT – RANSKA 1200NM

Defyrin nokka käännetään 14.6. Portugalin sijaan kohti Ranskaa. Ja matkaa sitten riittää, vaikka tuntuu, että ollaan jo melkein perillä. Azoreilta Ranskaan työnnetään 1200 nm ja ylitetään muun muassa sellainen maineikas lätäkkö, kuin Biskajan-lahti. Aikaa kuluu kahdeksan päivää. Vietämme siis juhannuksen merillä, pitänee hommata jokin koivuvihta kannelle!

Ranskassa meidän purjehduksemme päättyy. Vuosi sitten purjehdimme isän ja siskon kanssa veneen Azoreilta Portugaliin, jossa Defyr luovutettiin meidän haltuumme. Me saimme veneen lainaksi tavallaan kesken isän ja siskon kotiinpaluumatkaa. Niinpä nyt luovutamme veneen Ranskassa heille takaisin, jotta heidän kotimatkansa pääsee jatkumaan. Isä ja sisko purjehtivat Defyrin takaisin Suomeen heinä- ja elokuun aikana. Me palaamme Suomeen lentokoneella.

Kotiinpaluu ja purjehduselämän jättäminen tuntuu jo nyt haikealta, ehkä voisi sanoa jopa että kamalalta. Vaikka on ihana nähdä perhettä ja ystäviä Suomessa, päästä koirien kanssa takaisin saareen ja arkisempien asioiden ääreen, niin en haluaisi vielä millään lopettaa tätä purjehtimista. Onneksi viimeiset pätkät ovat pitkien matkojen purjehduksia, joilla asiaa ehtii varmasti työstää. (Ja ehkä tuon 3 800 merimailin aikana saa hetkeksi tarpeeksi purjehduksestakin?)

0