Lähdön valmisteluita

In Atlantti, Bahama, Purjehdus by saaressa

Tarkistimme juuri sään ja näyttää siltä, että voimme lähteä matkaan perjantaina iltapäivällä. Luvassa on kevyitä tuulia. Ehkä vähän turhankin kevyitä, sillä tuuli pyörii noin 5m/s ympärillä. Ehkä sunnuntaina saamme vähän enemmän puhallusta, mutta muuten kartat ovat kyllä hyvin vaaleansinisiä.

Valmistelut matkaa varten ovat edenneet mukavasti. Olemme Jaakon kanssa muuttaneet isosta keulapunkasta kapeimpaan takapunkkaan, jotta miehistöllä on vähän paremmin tilaa. Olemme paatin ainoa pariskunta, joten kapein punkka on meille luonnollisin. Arvatkaapa kuinka siistiä veneellä oli, kun siirsimme puolen vuoden aikana kertyneet tavarat keulasta pikkupunkkaan. No tuota, ei kovin siistiä. Ossi vielä aikaisti lentoaan kolme tuntia, jolloin vene oli hänen saapuessaan täydellisen kaaoksen keskellä. Emme olleet koskaan tavanneet Ossia aikaisemmin, hän on Villen kaveri, joten ensivaikutelma oli varmasti todella hyvä… Ossi majoittui keulaan ja osasi ottaa rennosti kaaoksen keskellä. Seuraavana päivänä hän pääsikin pesemään ja vahaamaan kumiveneen. Meikä tuli auttamaan siinä kohtaaa, kun homma oli jo käytännössä tehty.

PROBLEEMI NUMERO YKSI

Meillä on ollut ennen veneen lähtöä hoidettavana kaksi ongelmaa. Muistatteko kun kerroin, että meillä vuoti pilssiin septitankista tavaraa? Ja että siivosimme aika perinpohjaisesti sen jälkeen. Haju ei kuitenkaan lähtenyt ja sille oli pakko tehdä jotain. Emme vain tajunneet mistä haju tulee, sillä pinnat näyttivät puhtailta.

Lattian alla on hankalia koteloita, joihin ei näe suoraan. Meillä ei ole selfie-tikkua, joten rakensimme kahdesta kärpäslätkästä kameratelineen, jolla puhelimen sai tungettua ahtaisiin koloihin, joihin käsi ei mahtunut. Tässä laitan kuvaan 5 sekunnin viiveen….

Lattian alla on hankalia koteloita, joihin ei näe suoraan. Meillä ei ole selfie-tikkua, joten rakensimme kahdesta kärpäslätkästä kameratelineen, jolla puhelimen sai tungettua ahtaisiin koloihin, joihin käsi ei mahtunut. Tässä laitan kuvaan 5 sekunnin viiveen….

ja sitten sukellus lavuaarin allaskaappiin kuvaamaan vessan lattian alle.

ja sitten sukellus lavuaarin allaskaappiin kuvaamaan vessan lattian alle.

Vihdoin meillä tärppäsi (voiko sanoa, että ”tärppää”, jos löydös on, hmmm, kakkaa?)… Jääkaapin kompressorin takana kulkee kouru vessan lattian alle ja sieltä löytyi täyspotti. Sinne ei pääse itse putsaamaan lattiaa, joten oli pakko turvautua vesiletkuun.

Jaakko päästi vettä letkulla likaisiin kohtiin, josta se valui yhtä keskipalkkia pitkin pilssin yhteen lokeroon. Minä äyskäröin sieltä likaista vettä ämpäriin. Valutimme kuusi ämpärillistä vettä ja pesuainetta kourun läpi, minkä jälkeen pilssiin tuleva vesi oli puhdasta.

Jaakko päästi vettä letkulla likaisiin kohtiin, josta se valui yhtä keskipalkkia pitkin pilssin yhteen lokeroon. Minä äyskäröin sieltä likaista vettä ämpäriin. Valutimme kuusi ämpärillistä vettä ja pesuainetta kourun läpi, minkä jälkeen pilssiin tuleva vesi oli puhdasta.

Olisikohan tuon septiprobleemin jälkimainingit nyt hoidettu? Pliis! Ainakin aamulla vessassa haisi pesuaineelle. Pitäkää peukkuja.

PROBLEEMI NUMERO KAKSI

Siinä missä numero ykkönen oli taklattavissa kuurauksella, oli numero kakkonen vähän hankalampi. Tuulimittarimme on hajonnut. Windex maston huipussa kyllä toimii, mutta emme saa Raymarinen näytölle tuulidataa, kuten tosituulen suuntaa tai tuulen nopeuksia. Mastoon on kiivetty neljä kertaa koittamaan erilaisia kikkoja ja kaikki liitokset mastosta Raymarinen plotteriin on tarkistettu. Jännite kulkee jokaisessa kohdassa ja vikaa ei vaan löydy. On soitettu kotiin ja konsultoitu Defyrin kuin taskunsa tuntevaa isä-kipparia. Mittari ei herää henkiin. Jos ongelma on kosteudesta johtuva, yhtään ei helpota, että on satanut neljä päivää putkeen niin rankasti, että välillä tiet ovat tulvineet.

Etsimme huoltoa, mutta sitäpä ei Bahamalta löytynyt. Päätimme ostaa käsituulimittarin. Noo, kävimme neljässä venetarvikeliikkeessä ja sellaista ei löytynyt. Näyttää siltä, että lähdemme ylityksen alkuosalle ilman kaikkea tuulidataa. Onneksi tuulet ovat kevyitä ja niin ollen pärjäämme windexilläkin. Tuulen nopeutta olisi kiva seurata, jos puhurit yltyvät. Bermudalla täytyy keksiä ratkaisu!

Jaakko kiipeää vielä kerran mastoon. Tänään paistoi jo aurinkokin.

Jaakko kiipeää vielä kerran mastoon. Tänään paistoi jo aurinkokin.

Muuten hommat edistyvät mukavasti. Ossi ja Ville ovat jo veneellä. Nina saapuu muutaman tunnin kuluttua. Kumivene on nostettu kannelle ja aurinko paistaa. Naapuriveneen ranskalaiset valmistautuvat selkeästi myös ylitykseen kohti Eurooppaa. Tänään menemme vielä miehistödinnerille. Aurinko paistaa ja tunnelma on hyvä!

0