Aamun suppailulenkki

In Suppailu by saaressa12 Comments

Edellisen illan säätiedotukset näyttivät täydellisiltä, aamulla olisi nollatuuli ja upea auringonpaiste, kesän lämpimin päivä. Olin päättänyt, että lähtisimme aamuvarhaisella suppailulenkille. Aamuvarhainen on toki suhteellinen käsite, kello oli herättämässä 7:30, mutta torkuttelun jäljiltä pääsimme laudoille vasta puoli yhdeksältä. Merikään ei ollut enää aivan peilityyni, vähän oli väreitä pinnalla. Vielä joku päivä haluan lenkille todella aikaisin aamulla, niin että koko meri on täydellisen hiljainen.

Kävimme myös sunnuntaina aamulla suppailemassa. Lopputulos oli hillitön vastatuuli alussa (lähtiessä ei vielä tuullut yhtään) ja vastavirta 3/4 lenkkimatkasta. Jompi kumpi meistä (ja se ei ollut Jaakko), intti reitin kiertämisen tähän suuntaan, se oli olevinaan loistoidea. Kuntoiluksihan se meni. Kropassa huomasi vähän väsymistä, joten nyt päätettiin mennä ihan sisäreittejä.

Joululahjalautani on vihdoin päässyt tositoimiin!

Joululahjalautani on vihdoin päässyt tositoimiin!

 

Svinön salmessa oli tyyntä, vaikka vastavirtaan saatiinkin mennä.

Svinön salmessa oli tyyntä, vaikka vastavirtaan saatiinkin mennä.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 
UPEAT MAISEMAT

Periaatteessa suppailussa ei ole mitään järkeä, se on aika hidas tapa mennä eteenpäin, etenkin jos on vähänkään vastatuulta. Vaikkapa kajakilla pääsisi nopeammin. Toisaalta moottoriveneellä pääsee vielä kajakkiakin nopeammin. Ja isolla moottoriveneellä pienempää vikkelämmin. Johtopäätökseni on, että nopeus ei ole tässä hommassa niin olennaista. Tykkäänkin suppailun vapaudesta ja rauhallisuudesta sekä tietynlaisesta luvasta mennä hiljaa. Ja onhan se nyt himmeen hyvä keskivartalotreeni!

Maisemat oli reitin varrella kohdillaan. Suvisaaristossa on mahtava yhdistelmä vanhoja villoja sekä uutta rakentamista eri aikakausilta. Olen vähän venevajafriikki ja löysinkin uuden venevajasuosikin tällä reissulla. Iso, alkuperäisessä käytössään oleva harmaa venevaja veden päällä. Mielestäni on ihan ok, että lähellä rantaakin on rakennuksia tai että rakennukset näkyvät merelle. Talot, venvajat ja pikkuiset uimahuoneet tai saunat tekevät saarista mielenkiintoista katseltavaa. Ei toki ole suotavaa, että mitä tahansa saisi rakentaa vesirajaan, mutta minun silmääni ei haittaa, jos saarista näkyy välillä myös elämää. Esimerkiksi Päijänne on todella tylsää katsottavaa, kun rannoilla ei ole mitään. Kaikki on vain samannäköistä metikköä. En kyllä ole mikään Päijänne-asiantuntija, mutta ainakaan Päijänne-purjehduksessa ei rannoilla näkynyt oikein mitään. Onneksi Suvisaaristossa on lähellä rantoja upeita pieniä saunoja ja vanhat kauniit huvilat näkyvät merelle!

Sillan alitus.

Sillan alitus.

 

Välillä oli pakko tauottaa ja melua istaaltaan. Yllättävän kovaa niinkin pääsi eteenpäin ja vähän eri lihakset pääsi töihin.

Välillä oli pakko tauottaa ja melua istaaltaan. Yllättävän kovaa niinkin pääsi eteenpäin ja vähän eri lihakset pääsi töihin.

 

Pientä levää oli koko lenkin matkalla.

Pientä levää oli koko lenkin matkalla.

 

Kääntöpaikka Pavenilla. Nälkä aloi jo tulla.

Kääntöpaikka Pavenilla. Nälkä aloi jo tulla.

 

 

NÄLKÄ!

Paven oli meidän reitin kauimmainen piste. Ja alkoi muuten tulla nälkäkin. Olimme onneksi syöneet vähän aamupalaa edellisestä kerrasta viisastuneena, mutta vettä tai eväitä ei muistettu ottaa mukaan. Hups! Päätimme pysähtyä Saaristokaupalle kunnon aamupalalle. Sinne oli vielä jonkin verran melottavaa, mutta onneksi melkein myötätuuleen ja Svinön salmen virta kuljettaisi meitä mukavasti eteenpäin kohti kaupan laituria.

Minä jäin lautojen kanssa laiturille ja Jaakko kipaisi hakemaan eväät. Voin todellakin suositella kaupan leipiä, aivan superhyviä. Olimme suppailleet jo vähän yli kaksi tuntia, joten eväät katosivat aika vauhdilla. Leipien välissä oli gazaponsaa (öh, kirjoitusasu on todella sinnepäin, mutta korvakuulolla se sanotaan jotenkin näin, tai ainakin kaupalla tunnistavat, kun tilaan). Jos haluaa leikkelettä, niin tämä on oikeasti maailman parasta. Lupasin viimeksi viedä isosiskolle tätä ja en ehtinytkään saaristokaupalle. Sydäntä särki pettynyt ilme kasvoilla. Ensi kerralla paremmin!

Eväät!!

Eväät!!

 

Herkkuleipä

 

Vielä loppukiri kotiin ja kunnon lenkki oli tehty. Aika hieno fiilis ja kannattaa kyllä lähteä merelle suppailemaan, jos vain on mahdollisuus!

 


SEURAA SAARIELÄMÄÄ:

Facebook

Instagram

Bloglovin

Jaa facebookissa

0

Comments

 1. Olin yhdellä SUP retkellä juurikin tuolla samalla suunnalla. Kilo taisi lähteä sinä päivää kun 3h melottiin myötä/vastatuuleen. Empä ole kevään jälkeen käynyt suppaamassa. Täytynee korjata asia. Musta on just kiva, että lähtee laudalla hitaasti ja syö eväät esim laudalla tai pikku saarella tai meloo juurikin kaupan rantaan tai kahvilaan ja sitte suppaa takaisin. Jos itse ikinä muutan veden lähelle niin varmasti ostan laudan.

  1. Author

   No teilläkin ihan kunnon lenkki! Ens kerralla pitää ottaa eväät mukaan lautalle, meinas nälkä yllättää kyllä niin pahasti. Toivottavasti pääset suppaileen vielä tämän loppukesän aikana! 🙂

 2. Mukavan näköistä puuhaa ja menoa. Minä en uskalla moisen laudan päälle nousta (todella huono tasapainoaisti) mutta juniori pääsi kesälomalla pari kertaa kokeilemaan ja hän tykkäsi kovasti. Minä muuten olen myös venevajafriikki =D. Kyllä kesä on ihanaa aikaa.

  1. Author

   Suosittelen joskus koittamaan, vaikka uimavarustus päällä! Suppailla voi myös aluksi vaikka polvillaan, niin saa hakea rauhassa tasapainoa. Sen takia suppailu onkin niin kivaa, ettei heti tarvitse aloittaa suorittamaan vaan omalla tyylillä voi edetä… 🙂

  1. Author

   Joo, oli kyllä huippua! Toivottavasti vielä ehtii kiireettömän aamun suppailua vaikka työt alkavatkin ihan juuri! 🙂

 3. Hei, suosittelen lämpimästi joskus lähestymään Päijännettä kiireettömän putputtiveneilijän (tai vaikkapa suppailijan 🙂 ) asenteella ja ajan kanssa. Kyllä tämä upea järvi mielellään näyttää rantojensa aarteet. Ovat ehkä hieman piilossa ja näkymättömissä suurille selille, mutta kyllä niitä siellä on: Venevajoja, huviloita, mökkejä, saunoja, siltoja, … you name it!

  1. Author

   Ehkä meillä oli tylsä reitti ja sen varrelle ei osunut paljoakaan nähtävää, joten täytyy ottaa revanssi! Siellä olisi muuten varmaan aika hienot suppailupaikat ja vähemmän aallokkoa. 😀

 4. Olettehan te lenkin tehneet! Tuo sama matka muutama viikko taaksepäin Jaakon kanssa veneelläkin tuntui jo aivan pieneltä merimatkalta. Saati sitten seisaallaan meloen! Kivat siellä on maisemat eikä katsottava lopu kesken. Ja varmasti tuntuu liikunnalta 🙂

  1. Author

   Jep ja ihan hassua, käsi on kipeytynyt vasta nyt suppailusta. En tiedä mitä ihmettä olen tehnyt, mutta lapaluun takana oleva lihas on todella päättänyt ilmoittaa olemassaolostaan… Toivottavasti paranee pian ja päästään uudellekin suppailulenkille!

 5. Minunkin täytyy puolustaa vähän Päijännettä! 😉
  Tsek mun blogista, hakusanaksi vaikkapa ”Päijänne”… toki meren korvikehan se meillekin on, mutta silti osaa olla ihan kauniskin! 😊

  1. Author

   No on kyllä aivan todella hienoja kuvia Päijänteeltä… 🙂 Ja en minä sitä, ettei siellä olisi aivan yhtä kaunista, ennemmin vain sitä, että rantarakentamista ei aina tarvitsisi pelätä niin hurjasti. Toisaalta ei siinä Villi Länsikään toimisi, mutta hyvällä yhteistyöllä ja maulla voisi rakentaa rantaankin katsottavaa. 🙂

Jätä terveiset saareen!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.