Rakentaminen alkaa

In Rakentaminen by saaressa

Olemme tehneet rakentamisen valmistelevia hommia nyt jo jonkin aikaa. Välillä on kuitenkin tuntunut siltä, että raksahomma itsessään ei etene, mutta sen varjolla pihalle kertyy yhä enemmän rakentamisen mahdollistavaa leikkikalua (anteeksi, tarkoitan  tietenkin välttämättömiä työkoneita), kuten pienempi kauhakuormaaja, mönkijä ja lautta.

Ensimmäinen homma oli kaataa rakennusalueelta puut ja sen jälkeen kaivaa kallio esiin. Ja tässä jälkimmäisessä olikin sitten hommaa. Olemme kaivaneet pihalle sellaista kuoppaa, että jos rakentamista ei jostain syystä tapahtuisikaan, niin meillä on todella komea uima-allas. Lopulta kuopassa tuli kallio vastaan ja perustuksia päästään tekemään vankalle pohjalle. Huomasin, että olen kirjoittanut kuopan kaivamisen aloittamisesta, mutta sen jälkeen raksapäivitykset ovat jääneet tekemättä. Viime elokuun kirjoituksen puunkaato- ja kaivuuhommien tunnelmista voi käydä lukaisemassa pohjille. Kuoppa kaivettiin lähes valmiiksi viime syksynä ja keväällä vielä jatkettiin terassin kohdalta kaivamista.

 

Jaakko laajensi kuoppaa vielä tänä kesänä niin, että se alkaa olla valmis.

 

PERUSTUSTAVARAA

Toistaiseksi on siis vain siirretty maata paikasta toiseen, mutta nyt tuli ensimmäinen merkittävä edistysaskel. Saimme saareen sementtisäkit ja pilariharkot sekä muuta tavaraa! Tämä tarkoittaa, että ennen talvea todellakin pitäisi tapahtua pilarien rakentamista. Tavaraa tuli saareen niin paljon, että se ei kulkenut enää omilla laitteillamme. Emme olisi saaneet tuhannen kilon betonisäkkejä liikkumaan saaressa mihinkään. Jaakko kävi koittamassa sellaisen nappaamista kauhakuormaajamme Gehlin nokkaan, mutta säkki ei siitä hievahtanutkaan. Eikä Gehl.

Sementtisäkit tulivat maaliin vähän reteämmällä paatilla. Kolmella kierroksella tavaraa tuli 46 tonnia. Omalla lautallamme se olisi tarkoittanut vähintään 23 hakumatkaa. Taustalla pyöräkuormaaja, joka nappasi säkit nätisti kyytiin.

Harjaterästä tuli 1 500 metriä.

Lopulta säkit saatiin kuopan reunalle. Kohta (suhteellinen käsite) tässä kuopassa on pilarharkoista tehty patsaspuisto!

 

REUNALLA, KAIKKI ON KAUNISTA!

Raksamiehiä odotellessa alkoi tietenkin sataa vimmatusti lähes viikon ajan. Kävimme peittelemässä betonisäkit, vaikka niiden pitäisikin kestää hyvin kosteutta. Uima-altaamme sai vähän vettä ja mutaa pohjalle. Sateen jälkeen Jaakko aloitti irrottamaan pohjalle valunutta mutaa ja muutenkin viimeisiä pintamaita.

Kaivinkoneen kauhalla ei päässyt enää kuopan pohjalle, mutta pikkuesteet eivät ole paljon Jaakkoa hidastaneet. Aina on jotain keksitty! Kerroin vähän aikaa sitten, että Gehlin lumikauhaan on kiinnitetty kunnon sähkövinssi. Sille tuli taas käyttöä!

Kas noin! Vinssi kiinni kaivuriin, jota hivutettiin sitten kallionreunan yli niin, että kaivurin puskulevy otti vastaan seuraavalla kallioportaalla.

Myönnän, että vähän hirvitti päästellä vinssistä lisää löysää, kun kaivuri lähti reunan yli ja puskulevy ei vielä osunut maahan. Jaiks! Mutta hyvin meni ja muta saatiin pois!

 


SEURAA SAARIELÄMÄÄ:

Facebook

Instagram

Bloglovin

Jaa facebookissa

0