Jää tuli ja lähti yhtä nopeasti

In Arki veneessä, Jäätilanne by saaressa

Täälläkin on ollut jo kylmiä ilmoja, pikkuisen jäätä rannoilla. Eilen oli tyyni päivä ja pakkasta useampi aste edellisenä, niin yöllä kuin päivälläkin. Työpäivän aikana meri oli mennyt jäähän niin pitkälle kuin silmä näki! Tämä oli aikamoinen yllätys, enkä muista, että jääkansi olisi tullut aikaisemmin näin nopeasti näin laajalle alueelle. Yleensä jää etenee hiljalleen ja tuuli pitää avoimempia paikkoja aukinaisina. Toki jää oli ohutta, mutta siinä se oli muistuttamassa talven lähestymisestä.

 

Ilta oli kirkas ja vastarannan valot heijastuivat upeasti jään pinnalle.

 

Jäinen aamu

Aamulla pääsimme katsomaan jäätä valoisalla ja sitä oli tosiaan niin pitkälle kun pystyi katsomaan. Peite oli ohutta, ehkä noin sentin paksuista jäätä.

Aamulla lämpötila oli noussut jo lähelle nollaa.

Saaren lähistöllä asuvan joutsenperheen poikaset taisivat tutustua ensimmäistä kertaa jäähän. Yksi niistä nousi jäällä ja käveli pitkän tovin siivet levällään. Se taisi olla aivan ihmeissään, kun uimavedet olivat muuttuneet käveltäviksi!

Buster lähti nätisti käyntiin ja sen annettiin hetken lämmetä ja rikkoa jäätä ennen työmatkaa. Moottori käy vähän epätasaisesti, joten Busterille on buukattu huolto. Talvi sujuu huomattavasti kivuttomammin kunnolla toimivan moottorin kanssa!

 

Aamulla jää mureni Busterin alla helposti kuin mikä. Vielä se ei ole kunnon jäätä ja hyvä niin!

Kuten Jaakon selän takaa näkyy, on meillä vielä kaikki veneet vesillä. Huskyn voisi jo hiljalleen nostaa ylös, mutta Sirmet-lautalle on vielä hommia. Sillä pitäisi kuljettaa villaa raksalle sekä villan puhalluskone kahden viikon päästä. Kahden viikon päähän ennusteet näyttävät aika kylmiltä, katsotaan joudutaanko tekemään Sirmetin pikanosto ennen sovittua puhallusvillakeikkaa vai saataisiinko kautta venytettyä vielä kaksi viikkoa!

Tällä kertaa jäät lähtivät yhtä nopeasti kuin tulivatkin. Iltapäivällä alkoi tuulla kovempaa ja auringon laskiessa oli avoimilta paikoilta jäät täysin lähteneet.

 


SEURAA SAARIELÄMÄÄ:

Facebook

Instagram

Bloglovin

Jaa facebookissa

 

0