Veikkaus jäiden lähdöstä

In Jäätilanne by saaressa

No niin, eiköhän ole taas aika laittaa tulille veikkaus jäiden lähtöpäivästä! Voittajalle on tiedossa mainetta ja kunniaa, sekä puumerkki jäätietäjien listalle. Tässä jääveikkauksessa pitää arvata, eikun siis tietää, että milloin meidän laiturilta pääsee avomerelle ilman jään rikkomista. Jääränniä mantereelle ei lasketa, vaan pitää päästä avomerelle asti. Kevät ja avoimet vedet hakusessa!

Historiaa ja jääveikkauksen voittajat

Meidän paikkamme on aika suojaisalla lahdella, joten ihan ensimmäisenä jäät eivät lähde täältä. Kovin pitkää historiadataa en voi antaa, sillä olemme olleet saaressa vasta vuodesta 2014. Seuraavana vuonna olimme Karibialla purjehtimassa ja jäiden lähtö ei herättänyt uutiskynnystä meille päin. Tässä kuitenkin aiempien vuosien dataa:

  • 2014: Jäät lähtivät 3.4.2014
  • 2016: Avointa vettä saatiin 6.4.2016. Veikkauksen voitti Leena K.
  • 2017: Vaikka oli lämpimän oloista, jäät lähtivät vasta 7.4.2017. Veikkauksen voitti nimimerkki Susan.
  • 2018: Kevät oli upea ja kylmä. Jäät lähtivät 19.4. Päivi Y. tiesi polaaripyörteen hidastavan jäiden lähtöä ja oikeassa oli!
Jään paksuus

Kuinka paksua jää on? Mittasimme viikko sitten jään paksuudeksi noin 25cm (tosin vähän laiskasti vain yhdestä kohdasta). Jään päällä oli vettä ja lumisohjoa toiset 25cm ja sen päällä kova lumikansi. Sääennusteet näyttävät raivostuttavan lämmintä. Merivesi oli aika lämmintä, kun jäät tulivat ja rannoilla on paikkoja, joissa jää on huonoa. Pikkusaaremme kärjessä on jopa avovettä, mitä ei ole aiemmin helmikuussa näkynyt. Lähteekö jäät siis aikaisemmin? Vai tulisiko vielä takatalvea? Ehkä sinä tiedät! Jätä jäiden lähdön päivämäärä tähän postauksen perään tai facen kommenttiin ja katsotaan kuka tietää jäiden lähtöpäivän tänä vuonna.

Meriveden noustessa rannoille ryöpsähtää vettä, joka ei ehdi jäätyä leudossa säässä.

Pikkusaaren päässä on jo avovettä. Meidän saaritalvina tämä paikka on auennut vasta maaliskuun loppupuolella.

Oma veikkaukseni

Lähden rohkeasti aprillipäivään. Ehkäpä jäät lähtevät tänä vuonna hieman aikaisemmin, mutta toivon vähän takatalvea ja siksi en sentään maaliskuuta lähde veikkaamaan!

Potkukelkalla pääsee! Kelkka pysyy mäkihyppysuksien varassa kaikenmaailman sohjojen päällä.

 


SEURAA SAARIELÄMÄÄ:

Facebook

Instagram

Bloglovin

Jaa facebookissa

 

0