No kestääkö se jää jo?

In Arki saaressa, Jäätilanne by saaressa

Maanantaina ajoimme vielä Busterilla töihin ja takaisin. Aamulla jää oli todella heikkoa, vaikka paksuutta olikin pari kolme senttiä. Jää vain lainehti monen metrin matkalta Busterin rikkoessa sitä. Matka kotiin oli jo jäisempi. Busterin moottori hyrähti nätisti käyntiin, mutta vaihde ei mennyt päälle. Tai siis pakki meni, mutta vaihdekeppiä eteenpäin vääntäessä ei tapahtunut mitään. Jää oli jo sen verran kovaa, että moottorivoimaa tarvittaisiin kotimatkalle. Vartin lämmittelyn ja hieman ikävänkuuloisten ronksahtelujen jälkeen saimme paatin liikkumaan eteenpäin. Tällä kertaa jää oli jo kovempaa, vaikka se melko helposti Busterin alla rikkoontuikin. Sen verran kauan ylityksessä ja sähläilyssä meni, että iltaruoaksi tarkoitetun mozzarellasalaatin basilika ja salaatti ehtivät jäätyä. Sen pahempia hankaluuksia ei tullut!

Jaakko rikkoi jäätä moottorin takaa ennen kotiinlähtöä.

Jaakko rikkoi jäätä moottorin takaa ennen kotiinlähtöä.

Veneilykausi on päättynyt 4.1.!

Veneilykausi on päättynyt 4.1.!

Tiistaina pidimme etäpäivän, vaikka saaren toisesta päästä olisi jo varovasti astellen päässyt maihin. Meillä molemmilla etätyö sattui sopimaan aikatauluihin, joten mikäs siinä konetta hakatessa kauniissa merimaisemissa!

LOPPIAISEN KÄVELY JÄÄLLÄ

Loppiainen aukesi aurinkoisena ja kylmänä. Tiistai-aamusta lähtien oli ollut koko ajan yli 17 astetta pakkasta, joten arvelimme, että voisimme lähteä kävelylle jäälle katsomaan kaukana näkyvää merisavua. Kyllähän kunnon pakkanen on jo jäädyttänyt lähivedet.

Ensin kävimme koirien kanssa lähellä rantaa kävelemässä. Lenkki oli ripeä, sillä vanhempi hauva alkoi aristamaan tassuaan aika pian. Sitten vain sisälle lämmittelemään!

Auringonvalossa jäällä oli hyvä leikkiä. Pentu lempileikissään, eli hyökkäämässä Pipon kimppuun.

Auringonvalossa jäällä oli hyvä leikkiä. Pentu lempileikissään, eli hyökkäämässä Pipon kimppuun.

160106_112605_Sompa_Pipo_Jäätilanne

VARUSTEET NISKAAN JA MENOKSI

Sitten matkaan! Jaakko lähti hakemaan potkukelkkaa ja minä halusin kävellä, joten menin edeltä. Kovin kauas ei tarvinnut mennä, kun jää vähän keinahti. Ja kuulinko rasahduksen? Tein varovaisen hyppyliikkeen ja toden totta, jää notkahti jalkojen alla. Löin jääsauvalla jäähän ja se humahti ensimmäisellä lyönnillä jään läpi. Tämä tarkoittaa, että jäätä on liian vähän, eikä siellä kannattaisi sen enempää notkua.

Napakka lyönti jäähän ja sauva solahti jään läpi.

Napakka lyönti jäähän ja sauva solahti jään läpi.

Meillä on aika hyvät varusteet, joten jäällä käyntiin voi suhtautua myös vähän uteliaasti. Ursuitin pelastautumispuvut pitävät lämpimänä jään seassa useamman tunnin, kun ilman pukua veden varassa selviytymisessä puhutaan minuuteissa. Pelastautumispuku myös kannattelee. Sen sisällä on niin paljon ilmaa, että puvun kanssa on helpompaa nousta jäistä ylös. Tätä olemme testanneet kevätjäillä ihan tarkoituksella, oli muuten hauskaa! Naskalit pitää toki myös olla mukana ja oli meillä myös yksi heittoliina sen varalle, että toinen ei jotenkin sieltä avannosta pääsisi omin avuin ylös. Eilen Suvisaaristossa pelastettiin jäihin tippunut mies, joka ei ollut päässyt avannosta ylös. Vaimo oli saanut heitettyä miehelle narun, jonka avulla hän oli pysynyt pinnalla, vaikkei ylös ollut päässytkään, aina siihen saakka, kunnes pelastajat ehtivät paikalle. Että narut messiin vaan! Ja lopuksi vielä se jääsauva, joka on hyvä apu selvittämään jäiden kuntoa. Näillä varusteilla uskaltaa liikkua jo vähän rennommin, sillä minä olen aina ollut vähän jääkammoinen.

Aijai, naskalit on hukassa. Naskalit on vain Jaakon kaulassa.

Aijai, toiset naskalit on hukassa. Naskalit löytyy vain Jaakon kaulassa.

Jaakko kurvaili vähän kauemmaksi potkukelkalla koittamaan, jos jäät olisivat siellä vahvempia. No eipä ollut. Vaikka lunta on melko vähän, niin se on toiminut niin hyvänä eristeenä, että lumisessa kohdassa jää on huomattavasti ohuempaa. Jääsauva solahtaa kerta toisensa jälkeen napakalla lyönnillä jään läpi. No toisaalta, tällä puolella saarta oli aika lähellä vielä avovettä maanantaina, joten päätimme jättää jääkävelyn väliin tähän suuntaan. Sen sijaan kurvasimme toiselle puolelle saarta ja sieltä jäälle ja mantereelle kävelylenkille.

Taiteellinen näkemys Jaakosta potkukelkkailemassa.

Taiteellinen näkemys Jaakosta potkukelkkailemassa.

Ja vastavalonäkemys.

Ja tässä Jaakko palaa testaamasta jäätä vähän kauempaa.

Myöhemmin juttelimme naapurin kanssa, hän oli kairannut jäätä ja todennut, että se oli vahvassakin paikassa vain 5cm paksua. Joten vielä kannattaa merellä katsoa tarkkaan missä kulkee ja ottaa vähän varusteita mukaan!

0