Veikkaus jäiden lähdöstä

In Arki saaressa, Jäätilanne by saaressa15 Comments

Olemme perinteisesti veikkailleet jäiden lähtöpäivää ja nyt on juuri sopivan keväinen hetki pistää veikkaus taas tulille! Viime vuonna veikkauksen voitti Leena. Mutta veikkaukset olivat aivan liian aikaisia, sillä jää kesti vielä pari viikkoa lähimmäksi osuneen arvauksen jälkeen. Jään lähdön kriteeri on vapaa vesi meidän laiturille asti. Ei siis riitä se, että me rikomme Busterilla rantaan rännin. Tässä veikkauksessa kriteerinä on avoimet vedet! Annetaanpa vähän taustatietoa, niin veikkaus helpottuu.

VIRALLINEN JÄÄN PAKSUUDEN MITTAUS

Kävin tänään mittaamassa kolmesta kohtaa jään paksuuden. No en ny ihan mittaa jaksanut etsiä, mutta joka tapauksessa jäätä oli noin 30 cm jokaisessa mittauspisteessä. Ennemmin alle kuin päälle. Meillä on maailman tylsin kaira, mutta siitä huolimatta se upposi jäähän melko hyvin. Jäätä on siis aika paljon, mutta mitään teräsjäätä se ei tosiaan ole. Muuten kairaisin jäällä vieläkin.

Onni on iloiset apurit!

Kaira on kyllä tylsä. Mutta voisihan sitä pitää myös suorassa, ehkä tulisi jääähän reikää nopeammin!

Mittakeppi jään alle…

Ja tuloksena on noin 30 cm jäätä. Etusormen kohdalta jääkepin metallin yläreunaan.

HISTORIAA JA SÄÄENNUSTETTA

Historiaa ei nyt valitettavasti ole tarjolla kovinkaan pitkälle… Tämä on vasta kolmas talvemme saaressa! Mutta huhtikuussa jäät ovat yleensä lähteneet, kertoo naapurimme. Tätä tukevat myös omat havaintomme. Vuonna 2014 jäät lähtivät aivan huhtikuun alussa 3.4.2014. Viime vuonna jäät lähtivät 6.4.2016. Sääennuste näyttää seuraavalle kahdelle viikolle tasaisesti yöpakkasia ja muutamia asteita plussaa päivälle. Paikkamme sijaitsee aika suojaisessa lahdessa, joten jäät pysyvät senkin vuoksi vähän pidempään kuin avointen vesien äärellä olevilla mökeillä.

Yleismaisema on harmaa ja jäälle aiemmin viikolla kertynyt vesi on hiljalleen jäätynyt.

Pikkusaaren päässä on jo sula kohta. Joku oli alkuviikosta kävellyt suoraan sen yli, tosin siinä oli silloin muutama sentti jäätä, kävin testaamassa. Vein jäälle havuja varoittamaan heikosta jäästä kalliorannalla.

LÄMPÖÄ JALKOIHIN!

Huomasitteko jalassani olevat pitkät huippuhienot villasukat! Ne on kutonut Haaveena hyvä kuva-blogin Katinka. Olemme blogi-tuttuja ja tavanneet Venemessuilla. Hänellä on kuulemma jatkuva neuloosi ja sukkia pitää päästä kutomaan! Minä sainkin olla yksi onnellinen ja vastaanottaa upeat meren väreissä kimmeltävät, polviin asti ylettyvät villasukat. Kiitos, kiitos, varpaat kiittävät kylmillä lattioilla lämpimistä sukista! Ja hyvänen aika mitä kuviota on jaksettu tehdä!

No niin, villasukat jalkaan, kaakao nenän alle ja päivää arpomaan. Minun veikkaukseni on 8.4.2017. Perusteluina fiilis, että tänä vuonna jäät kestävät pidempään ja tuo on lauantai. Haluan olla näkemässä jäiden lähdön, joten ajattelin, että viikonloppu sopisi hyvin. Laittakaahan omat veikkaukset tulemaan!


SEURAA SAARIELÄMÄÄ:

Facebook

Instagram

Bloglovin

Jaa facebookissa

 

 

0

Comments

 1. Hei. Nyt sunnuntai aamu, kello on kahdeksan pilkku neljätoista. Täällä plus kahdeksan astetta lämmintä.
  Niin kyllä täältä katsottuna, jäät lähtevät maaliskuun viimeisenä päivänä.Kiitos mukavista kuvista
  ja kaikkea hyvää toivottaen koko perheelle.

  1. Author

   Olisipa mukavaa, jos jäät lähtisivät jo maaliskuun puolella! Ihanaa kevättä! <3

 2. Author

  Laitetaanpas tähän vielä muistiin facebookissa tulleet veikkaukset:
  – Saaga P. 4.4.
  – Tiina J. 1.4.
  – Ile 10.4.
  – Anu L. 29.3.
  – Leena K. 5.4.
  – Jaakko 28.3.
  – Heikki V. 12.4.
  – Alf 6.4.

  1. Author

   Sekin kuulostaa hyvältä, sopivasti jäiden lähtö ennen viikonloppua ja sitten olisi aikaa ensimmäiselle veneretkelle! 🙂

 3. Pitäisikö jättää veikkaamatta, kun viime vuonna meni ihan mönkään :). Olin varmaan liian optimistinen. Nytkin tekisi mieli olla… ja olenkin: veikkaan 31.3. vaikka hutiin taitaa mennä. Tuo on perjantai ja olisi nimittäin kiva päästä 1.4. lauantaina kulkemaan omaan saareen! Meidän saari on varmaan aika pian avovedessä, mutta veneranta, josta lähdetään pysyy jäässä yllättävän pitkään. Sama tilanne siis kuin siellä teillä, joten tämän sinun vuotuinen jääveikkauksesi on varsin käyttökelpoinen mittari meille :).

  1. Author

   Joo vähän sama juttu, muualla on jo avoimet vedet, kun me pääsemme vihdoin tiputtamaan veneen jäihin saaresta. Mutta sama taitaa olla monella muullakin, suojaisat satamat sulavat myöhemmin. Toivottavasti veikkauksesi osuu oikeaan, sekä täällä, että siellä teidän saaressa. Olisi ihana päästä jo veneilemään! 🙂

 4. Voi miten mukavaa nähdä, että sukat olivat sopivat =D. Jäiden lähdön veikkaus…. jaa-a. Tekisi mieli sanoa 3.4. koska silloin on syntymäpäiväni, mutta saattaa se mennä pidemmälle. Minäpä veikkaan 9.8. =D

  1. Author

   Sukat eivät ole ainoastaan sopivat, vaan todella tyylikkäät! Tarkoitat varmaan veikkauksessa 9.4.? Ihan elokuulle ei varmaan mennä tai sitten saa olla melkoinen takatalvi! 😀

 5. Reijo uumoilee, että lahti on sulana 31.3.2017

Jätä terveiset saareen!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.