Myrskypuun kaatohommat

In Arki saaressa by saaressa

Eilen tuuli kovaa ja vesi oli jälleen korkealla. Puuskaisesta tuulesta huolimatta selvisimme lähes vahingoitta. Yksi mänty antoi periksi puhurille ja lähti kaatumaan maahan. Mutta perille se ei päässyt. Puu jäi pahasti konkeloon rantakoivun kanssa.

Sinänsä meillä kävi mieletön tuuri, sillä kyseinen puun olimme laittaneet jo aiemmin kaatolistalle, sillä se on todella lähellä kasvihuonetta. Männyn kaataminen oli kuitenkin jäänyt, sillä se tosiaan oli lähellä kasvihuonetta, uutta taloa ja niitä kahta koivua. Ja yleensähän asiat paranee odottamalla vai miten se nyt menikään? Tällä kertaa myrsky pakotti meidät toimimaan, joten haimme aamupalan kasvihuoneelle ja suunnittelimme siellä kaatourakkaa.

Suurimmaksi myrskyvahingoksi muodostui nämä tikkaat, jotka ovat nyt veikeän S-kirjaimen malliset. Ehkä teen niistä köynnöstuen! Oikealla oleva iso oksa oli pahasti kiinni koivussa ja jatkui monta metriä koivusta eteenpäin.
Jos kauhakuormaajaa voi johonkin käyttää, niin tottahan sitä on käytettävä! Jaakko sahasi männyn latvuston Gehlin kauhasta käsin.
Sitten piti käydä koivua kaulailevan oksan kimppuun. Päätimme, että ensin sahataan koivun jälkeiset osat ja sitten vapautetaan mänty katkaisemalla oksa koivun rungon etupuolelta.
Jaakon kiipeily varmistettiin köydellä mönkijään. Meidän ihanassa mönkkärissämme on vinssi, joka on pelastanut meidät kaikenlaisista tilanteista. Tällä kertaa minä kiristin ja löysäsin Jaakon varmistusköyttä tarpeen mukaan.
Moottorisaha, kuulosuojaimet ja vinssi nousivat puuhun, kun Jaakko oli saanut tukevan paikan oksien välistä.
Tämä vaihe jännitti kyllä ihan riittävästi. Tiesin, että Jaakko on hyvin varmistettu köydellä, mutta jännitin sitä, että sahauksen vuoksi jokin oksa viuhahtaa ja pyyhkäisee sahan Jaakkoon. Onneksi oksat käyttäytyivät kiltisti, eikä Jaakkokaan lipsahtanut.
Oksa tipahtaa maahan.
Sitten piti vielä sahata koivussa seisoskellen pala männystä pois niin, että mänty pääsisi tipahtamaan koivun ohi maahan. Kyllä jännitti, ettei se pyyhkäise samalla sahaakin.
Sinne meni!
Tyytyväinen sahuri maankamaralla. Vielä köyden vetäminen alas ja puussaroikkumishommat on done.
Ai niin. Jaakko ei ole siis perustanut kone- ja pihatyöfirmaa. Gehlissä on edellisen omistajan tarrat. Mutta olihan se nyt ihan match made in heaven, kun kauhakuormaajaa ostettiin!

Siinä vierähtikin aikamoinen tovi! Helpompi vaihtoehto olisi ollut kaataa myös koivu, mutta halusimme säästää kauniin rantapuun. Niitä kun ei sitten saa takaisin, jos puun menee kaatamaan. Jaakko kävi vielä pätkimässä männyn rannassa, mutta vielä siinä on hommaa, että puut saadaan pinoon pressun alle. Jännittävä ja hauska sunnuntaipuuha!

SEURAA SAARIELÄMÄÄ:

Facebook

Instagram

Bloglovin0