Vieras vadelmapensaissa

In Borderterrieri, Luontobongaus, Puutarha by saaressa8 Comments

Olimme koko jengi poissa kotoa kolme päivää ja minä vähän pidempään. Kun sunnuntaina tulin kotiin, oli vadelmapensaat alkaneet punoittaa ihan kunnolla! Sateisesta kesästä ei varmaan muuten ole ollut iloa kenellekään, mutta vadelmat ovat tykänneet. Kahtena aikaisempana kesänä ne eivät ole tehneet muuta kuin muutaman pienen ja kuivan marjan.

Oli pakko juosta kipon kanssa marjapuskiin keräämään herkkuvälipalaa. En ollut paikalla ensimmäisenä. Vadelmien välissä heinä oli painunut lakoon, aivan kuin joku olisi nukkunut vadelmien suojaamassa pedissä. Aavistelin sarviniekkaa ja sain varmistuksen, kun huomasin että luumupuumme oli kärsinyt vahinkoja. Nuoren puun kuori oli pahoin kärsinyt peuran merkatessa reviiriään siihen sarvilla hinkaten. Pahus! Peurat uivat ilmeisesti öisin saarelle mantereelta ja lähtevät sitten aikaisin pois. Näimme peuran kesäkuun lopussa lähellä pihaamme, kun tulimme yöllä kotiin pitkältä purjehdusmatkaltamme ja kiersimme tekemässä tupatarkastusta. Peurat ovat syöneet naapuriemme puutarhoista vaikka kuinka paljon kukkia ja pilanneet nuoria taimia irrottamalla niiden kuorta sarvillaan. Aikaisemmin ne eivät ole tulleet meille asti. Keksin siihen vain kaksi syytä, joko naapuriemme upeat puutarhat ovat niin herkullisia, ettei ole ollut tarvetta kävellä meille asti tai sitten koira on saanut ne varuilleen. Ja heti kun olemme poissa, alkavat peurat hyppiä pensaissa.

No, ei minulla ole mitään bambeja vastaan. Mutta sitten kun ne tulevat sarvistelemaan minun luumupuutani, niin hermo menee. Poimin vadelmia pakasterasioihin ja mietin peuroja ja näin jo sieluni silmin niiden popsivan suihinsa minun kasvimaan tämän vuoden pikkuiset antimet. Keräsin kolme pientä rasiaa vadelmia, joista kaksi laitoin kaksi pakkaseen. Kirjoitin niiden päälle reteästi ”Syksy 2015, Vadelmia”. Ihan niin kuin pakkasessani olisi muita kuin pirkka-pusseissa olevia mustikoita tai että vadelmat voisivat olla esimerkiksi keväältä. Sitten suunnitelma oli valmis ja laitoin kellon soimaan puoli viideltä. Tekisin peuraväijytyksen.

Rasioita oli vielä kolmaskin! Näin montaa itsepoimittua vadelmaa en ole nähnyt kotoa muuton jälkeen!

Rasioita oli vielä kolmaskin! Näin montaa itsepoimittua vadelmaa en ole nähnyt kotoa muuton jälkeen!

Vadelmista tuli erittäin herkullinen aamupala. Banaania, hunajamelonia ja reilusti vadelmia. Naaam!

Vadelmista tuli erittäin herkullinen aamupala. Banaania, hunajamelonia ja reilusti vadelmia. Naaam!

Ihan lievästi pöpperöisenä heräsin keskellä yötä hirveään kännykän mekastukseen ja hetken ihmeteltyäni muistin peuraväijytyksen. Seuraavaksi menin herättämään vähintään yhtä unista koiraa, joka oli sitä mieltä, että olen päästäni vialla. Se kuitenkin piristyi huomattavasti minua nopeammin ja katseli ihmeissään, kun laitoin sen remmiin. Ai miksi remmi? No, puoli viiden aikaan yöllä on todella hiljaista. Meri oli aivan tyyni ja kaikki tuntuu olevan liikkumatta paikallaan. Kuvittelin mielessäni, kuinka koira huomaisi peuran ja lähtisi borderterrierimäiseen tapaan hirveällä huudolla peuran perään ajaen sen saaren läpi (todennäköisesti muutaman naapurin upean kukkaistutuksen kautta) pelästyttäen peuran lisäksi kaikki saaren ja puolen Suvisaaristoa asukkaat.

Joku voisi miettiä ajaako noin pieni koira peuraa. Kyllä se ajaa. Äitini oli joskus marjastamassa kahden koiramme kanssa metsässä, kun koirat bongasivat hirviä. Ne lähtivät ajamaan paria hirveä pitkin metsää ja haukusta äiti pystyi kuuntelemaan missä ne kulkivat. Kohta haukku alkoi uhkaavasti lähestyä ja hirvet tietenkin haukun edellä. Äiti oli juossut äkkiä ison kiven taakse piiloon ja kohta hänen edestään juoksi hirvet ja perässä koirat. Joten siksi remmi, ihan vain varmuuden vuoksi.

Lähdimme jännittyneinä ulos ja ensimmäisenä vadelmikkoon. Peura on kai aika varovainen, joten arvelin sen oikeasti heränneen jo kännykän soittoääneen ja häipyneen, jos se sinä yönä olisi edes ollut vierailulla. Kiersimme koko pihan, kasvimaan ja rantapolut, mutta emme nähneet peuroja. Sen sijaan näimme kauniin lupauksen puolen tunnin päästä tapahtuvasta auringon noususta ja nautimme aamuhetken hiljaisuudesta.

WP_20150817_05_00_48_Pro

0

Comments

 1. Voi miten herkullisia kuvia, alkoi tehdä mieli vadelmia =D. Peurat ovat todella suloisia mutta en minäkään antaisi niiden tuhota luumupuita. Tosin minulla ei ole luumu- eikä mitään muitakaan puita =D. Tsemppiä perajahtiin!

  1. Author

   Vadelmat on marjana vähän unohtuneet minulta. Kotimaiset marjat, joita ei tarvitse keittää, maksavat niin maltaita ja siitä on aika kauan, kun olen ollut marjastamassa itse. Niinpä oli tosiaan aika taivaallista, kun marjat sai poimia omasta pihasta… Nam!

   Ei ole peuroja enää näkynyt, ehkä ne huomasivat, että koira tuli taas kotiin! 🙂

 2. Hienot vadelmat oj,oj. Kyllä ymmärrän että
  yölliset vieraat nyt eivät ole tervetulleita. En muista että niitä
  olisi ollut 70-luvulla. Hirvejä kyllä oli. Onko ne tuotu Suomeen?
  Tai onko tämä urbanisoituilmiö?

  Hyvä että remmi tuli mukaan. Muistan Nuuskun kelkkamäessä,
  kyllä oli vauhtia päällä kun lähti kelkan perään.

  Kiitos. Aamukuvasi muistuttaa minua, nyt pitää nauttia valosta, pian on jo syksy.

  Tapasin Affun ja Kaijan Kielissä, käytiin pyöräilemässä Affun kanssa.
  Se oli mukavaa, vaikka aika vaativaa, koska tavallisesti en pyöräile
  niin pitkiä matkoja. sehän olisi kyllä terveellistä 🙂

  Terveisiä teille kaikille
  ja hyvää loppukesää!
  Margareta

  1. Author

   Afun ja Kaijan kanssa pyöräretkellä väsyy kuka tahansa, niin hulluja matkoja vetävät! Peurat on ilmeisesti lisääntyneet tosi paljon uudellamaalla ja esimerkiksi auto-onnettomuuksia on enemmän. Luin jostain, että peura voi hypätä helposti yli 180cm korkeasta aidasta yli kasvimaalle herkuttelemaan. Aikamoinen pomppu! 🙂

  1. Author

   Voi kiitos! Nyt kun Atlantin tuulista on selvitty, on vähän toisenlaiset jännityksen kohteet… 😉

 3. Jep, ihania metsän eläimiä, mutta eivät myöskään tervetulleita minun yrttipuskiini tai sieniapajilleni. Mietin, mikä eläin on mahtanut syödä meiltä tänä kesänä tomaatteja. Kaikki muu on säilynyt, mutta niitä joku jyrsii. Joudun keräämään ne talteen nyt viittä vaille kypsinä ja kypsyttämään irrotettuina tästä johtuen. höh. Luulen, että teidän peuranne tosiaan heräsi samaan herätykseen sinun kanssasi :).

  Ihanat kuvat!

  1. Author

   Minulla oli viime vuonna tomaatteja, mutta ne saivat olla kyllä ihan rauhassa… Tosi harmillista! Joo, luulen tosiaan, että peuraa on vain naurattanut minun jahtiretkeni ja se on ollut jo kaukana, kun vihdoin pääsin ovesta ulos. 😉

Jätä terveiset saareen!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.