Meri jäätyi ja nostettiin Buster ylös

In Arki saaressa, Jäätilanne by saaressa

Nyt kun on levätty ja syöty jo muutama päivä, voidaan palata hetkeen ennen joulua, kun lahjaostostohinat olivat vielä meneillään. Olimme päättäneet käydä jouluostoksilla vielä 22.12. veneellä ja sitten odotella meren jäätymistä niin, että pääsisimme 24.12. kyläpaikkaan jäitä pitkin.

Avasimme lauantaina silmät ja näimme valkoista. Koko lahti oli jäässä ja lunta oli satanut jään päälle. Buster oli laiturin päässä, hyvin tukevasti jäässä kiinni.

Laitoimme moottorin käyntiin ja pakin päälle. Pienestä jäästä vene irtoaa yleensä aika nopeasti. Nyt vene oli tiukasti kiinni jäissä.

Ehkä sittenkin kävellen?

Koska veneily näytti vähän hankalalta, aloin ehdottelemaan jotain muuta peliä, kuin veneilyä ja onnistuin olemaan niin vakuuttava, että Jaakko sammutti Busterin moottorin. Minä lähdin jäälle jääkokeilukepin kanssa. Se puoli lahdesta, jota pitkin lähdin kävelemään, oli kuitenkin ollut ummessa jo muutaman päivän. Pääsin noin 30 metrin päähän rannasta, kun keppi solahti jään läpi yhdellä lyönnillä. Se tarkoittaa, että jää oli liian ohutta ja pehmeää. Joten ei sittenkään kävellen.

Lyönti ja läpi!

Takaisin veneelle

No, jos jää on kerran noin heikkoa, niin se on sitten venereissu. Yamaha takaisin käyntiin ja minä hakkasin pistolapiolla Busterin ympäriltä jäätä rikki. Vesi pulpahteli iloisesti lapion rei’istä ja kohta olimme valmiita matkaan!

 

Menoksi! Rannassa jää oli tiukemmassa, mutta kun päästiin viime yönä jäätyneen lahden puolelle, eteni homma paremmin. Buster rikkoi jäätä mukavasti. Okei, ei tässä mitään huippuvauhtia menty, mutta matka eteni kuitenkin!

 

Takaisin saareen – vaihde toimii taaksepäin

Ostimme koko joulun ruoat, suklaat, lahjat ja pakkasimme ne Busteriin. Jos olisimme jääneet kelirikon vangeiksi, olisimme pärjänneet helposti muutaman viikon näillä ruokamäärillä. Sitten tulikin seuraava haaste. Busterin vaihde ei loksahtanut mitenkään silmään. Kuului vain karmeaa rutinaa. Taaksepäin kyllä pääsi, kone hyrräsi kauniisti. Takaperin meillä ei kuitenkaan olisi mitään saumaa päästä kotiin.

Siinä sitten ronklattiin ja venkslattiin. Ehdotin Jaakolle, että nostetaan koneen kokonaan ylös ja sitten koitetaan laittaa vaihdetta päälle. Tadaa, pitäisiköhän alkaa mekaanikoksi, sillä yhtäkkiä vaihde meni päälle ja lähdettiin äkkiä matkaan. Nyt oli vain oltava tarkkana, ettei vahingossakaan päästä vaihdetta enää vapaalle. Sen verran erikoisia ääniä lähti koneesta, että se olisi veneennosto illalla.

Päästiin kotiin asti!

Buster nousee ylös kuin höyhen

Ollaan molemmat aika rakastuneita tuohon meidän Gehlin kauhakuormaajaan. Jestas, miten helposti nousee Buster jäistä verrattuna aikaisempiin vuosiin, jolloin ähellettiin jäätyvien vinssien kanssa. Olemme aikanaan sopineet, että Gehl myydään pois sitten, kun raksa on valmis. Saas nähdä, Jaakko yrittää jo nyt väittää, että kyllä se kannattaisi pitää. Kyllä joka saaressa yksi kauhakuormaaja kuuluu olla.

Pakki päälle ja Buster nousi jäistä. Se liukui kauniista lumista rantakalliota sopivaan kohtaan.

Veneen nostaminen vedestä jään päälle on aika raskasta, jos jää on niin tiukkaa, ettei venettä saa rantakalliolle asti. Siis käsipelillä.

Jaakko toi Busterin telineen ja nappasi tasaisella maalla Busterin paikalleen. Sen jälkeen Gehliin vaihdettiin trukkipiikit ja koko paketti nostettiin sopivaan paikkaan pihalle. Easy!!

Heikoilla jäillä

Lähdimme 24.12. aamupäivällä kohti kyläpaikkaa. Edellisenä iltana olimme mitanneet jäätä ja se oli paikoin vain 2 cm paksua. Kun tulimme mantereelle, meinasi joku lähteä kävelemään meidän jälkiä pitkin jäälle. Huikkasin, jäiden olevan vielä auttamattoman heikkoja. Vaikka meille aina välillä sattuu ja tapahtuu, niin epämääräisillä jäillä pidetään huoli turvavarusteista. Ykkösenä tietenkin Ursuitin kuivapuvut, joiden avulla pysyy hengissä paljon pidempään jäihin tippuessa.  Vaikka kuivapuku itsessään kelluttaa yllättävän hyvin ja helpottaa jäille kipuamista (testattu on), on kaulassa silti naskalit ja jännittävillä jäillä vielä pelastusliivit. Ihan vain, jos vaikkapa pukuun olisi tullut reikä ulkohommia tehdessä. Ja se jääkeppi on myös todella hyvä apu näyttämään jäiden paksuutta (tai ohuutta). Näiden lisäksi liikumme jäillä useimmiten potkukelkoilla, joissa on mäkihyppysukset alla, ne jakavat painoa tosi hyvin ja sujahtavat jäällä vauhdikkaasti eteenpäin!

Olkaa turvallisesti alkutalven ja myöhemmin kevään jäillä!

 


SEURAA SAARIELÄMÄÄ:

Facebook

Instagram

Bloglovin

Jaa facebookissa

 

 

0